Frank Schlömer legt paus woorden in de mond… om punt te maken

schlomer
Frank Schlömer

De Morgen journalist Frank Schlömer staat al langer bekend om zijn politieke standpunten in wat betreft het Midden-Oostenconflict. Lees hier bijvoorbeeld Schlömer neemt opnieuw loopje met de waarheid. Deze week was het weer prijs en stuurde Michael Freilich volgende lezersbrief naar de krant. De krant publiceert onze reacties gewoonlijk niet, daarom brengen we dit voor onze online lezers.

In De Morgen van zaterdag 6 juni stelt Frank Schlömer tot tweemaal toe dat paus Benedictus XVI, het Israëlische veiligheidhek “de muur van de schande” noemde. Dit is onjuist en niets anders dan het overnemen van taalgebruik van de Palestijnse lobby. De paus noemde de muur “tragisch” en een “symbool van impasse”. ‘Tragisch’ is geen beschuldiging naar één partij toe (denk aan ‘een tragisch ongeval’), en betekent aldus de Van Dale: “medelijden en droefheid verwekkend”. Het is bepaald onkies om een eigen politieke stellingname te propageren door woorden in de mond van anderen te leggen.

Ook de bewering “Ik zie de vernederende controles en de achter hun zonnebrillen glimlachende soldaten” van Schlömer stemt tot nadenken. Ik kan moeilijk geloven dat soldaten die urenlang paspoorten controleren heel de dag rondlopen met een glimlach op hun gezicht. Of moeten we uit de zin afleiden dat ze niet daadwerkelijk glimlachen maar leedvermaak hebben? Is het daarom dat Schlömer “ziet” dat ze “achter” hun zonnebril glimlachen? Mij is alvast duidelijk wat er achter Schlömers bril schuilgaat…

Michael Freilich
Joods Actueel