Achterflap boek Catherine

Klik voor groter beeld
Klik voor groter beeld

Na een lange polemiek op de lezerspagina’s van Knack plaatsen we hierbij een foto van de achterflap (cover 4 in het jargon) van het boek van Lucas Catherine, De zonen van Godfried van Bouillion.

Volgende brief werd ook verstuurd naar de redactie van het weekblad:

Lucas Catherine

In ‘het laatste woord’ zegt Lucas Catherine over mijn beargumenteerde kritiek: ‘Dit is typisch voor Freilich. Zo beweerde hij ooit over mij dat ik de VRT-computer zodanig heb gemanipuleerd dat er alleen negatieve beelden van Israël uit komen (Joods Actueel, februari 2007)!’ Dit is je reinste onzin, het artikel waar hij naar verwijst is ten eerste niet van mijn hand, terwijl er niet meer in staat dan dat zijn brochure ‘Kanttekeningen bij het Midden Oosten’ werd geschreven op een computerprogramma van de VRT. Dat artikel uit ons archief is trouwens te downloaden van onze website, zodat iedereen zelf kan oordelen. En wat de wansmakelijke cover op achterflap van zijn boek betreft: de davidster als spinnenweb, verwijzend naar de ‘traditionele Jood als spin’, die heb ik thans ook op onze website gezet, opdat elke ontkenning nutteloos wordt.
Catherines liefde voor complottheorieën maakt hem steeds ongeloofwaardiger. Hij ziet overal de hand van de vermeende Joodse lobby in. Maar vooral zijn geloof in allerlei samenzweringstheorieën over de nazi’s en de zionisten ondermijnt zijn geloofwaardigheid onder historici totaal.

Als afsluiter speelt Catherine in zijn reactie nog eens op de man en stelt: ‘Maar goed, wie neemt die Freilich nog au sérieux?’ Blijkbaar menigeen; zie een uitgebreid interview in Knack vorige maand, een uitnodiging bij Phara en een interview in Tertio vorige week. Is het niet dat wat Catherine niet kan verkroppen? De tijd van ongestraft leugens verspreiden is voorbij, geachte heer Vereertbruggen. En is het ook niet hoogtijd het pseudoniem te laten vallen?

Advertentie

Michael Freilich
Hoofdredacteur Joods Actueel