Israëlische hulpteams in Haïti een voorbeeld voor de wereld

Brabosh.com en Joods Actueel
Foto’s hieronder: IDF Search and Rescue teams in Port-au-Prince Haïti trekken hier een 52-jarige Haïtiaanse man uit het puin van een ingestort gebouw. Het team werkte 6 uren om de man te bevrijden, die ondanks de verwondingen op zijn ledematen en uitdrogingsverschijnselen, nog in vrij goede conditie bleek. Hij zat vier dagen opgesloten en slaagde dankzij de sms-essen met zijn gsm te communiceren met zijn redders en zo zijn locatie door te geven. Ook zien we de geboorte van een klein meisje in het Israëlisch veldhospitaal.

Het enige hulpteam dat snel ter plaatse was met een volwaardig compleet hulpteam en duidelijk kosten nog moeite gespaard hebben om hulp te bieden aan de zwaar getroffen Haïtiaanse bevolking, is de Israëlische delegatie in Port-au-Prince. Met een hulpteam van ruim 250 mensen, inclusief ruim 120 soldaten om alles in goede banen te leiden, zijn de Israëli’s eraan de slag om levens te redden. Volg hier op de blog van het IDF de dagelijkse activiteiten in Haïti van het hulpteam te vernemen. (De Belgisch B-Fast team met een 60-tal mensen moesten haast elke avond hun kleine hulppost verlaten wegens de toenemende onveiligheid. Elke ochtend bij het terugkeren is een deel van hun materiaal geroofd, vooral water en voedsel. Thans zal België 24 soldaten sturen naar Haïti om het medisch team de bescherming te bieden die ze nodig hebben.)

Zoek-en reddingsteams werken de klok rond om de slachtoffers die vastzitten vanonder het puin te halen. Iedereen staat verbaasd hoe professioneel en uiterst volledig uitgerust de Israëli’s een veldhospitaal hebben opgezet (afbeelding hierboven) in de buurt van het voetbalveld in Port-au-Prince, dat in staat is om maximaal 500 mensen te helpen per dag.

hdr-mainEen TV-ploeg van CNN was ter plaatse om een en ander te bekijken. Journaliste Elizabeth Cohen bezocht enkele van die hulpposten. Haar commentaar liegt er niet om. Van de pover opgezette Haïtiaanse en Amerikaanse hulpposten trekt ze naar de Israëlische en valt haar mond letterlijk open van verbazing. Duidelijk gegeneerd maakt ze de vergelijking met de Amerikanen (bekijk hier de beelden):

CNN: “This is like another world compared to the other hospital”, zegt ze, hoe is dat mogelijk dat…. “no one but the Israelian. accepted our patients..”, zegt een dokter haar, en “the Israëlian came from the other side of the world, what… how…?”

Advertentie

Verbazing en appreciatie alom over het Israëlische reddingsteam. De modernste apparatuur hebben ze meegebracht van Israël. Inderdaad, wat zelfs de Amerikanen niet vermogen, waar zij zelfs in deze huidige penibele omstandigheden niet toe in staat blijken, dat kunnen de Israëli’s wél, die nochtans van het andere eind van de wereld moeten komen. Het gekende Joodse citaat ‘wie een leven redt, redt een volk‘ indachtig, wordt hier door Israël letterlijk toegepast.

Ook de Belgische CCOJB is solidair met de getroffen bevolking van Haïti. Daarnaast heeft de Belgische afdeling van B’nai B’rith te Brussel een bankrekening geopend om de hulp aan Haïti te financieren: bank Paribas-Fortis Bruxelles: 210-0267175-89 / IBAN BE45 2100 2671 7589 / BIC GEBABEBB evenals het Vlaams Forum der Joodse Organisaties: IBAN – BE41 7430 5351 4510 BIC – KREDBEBB Mededeling: HAÏTI