Italiaanse Joden bieden hulp aan slachtoffers van aardbeving

Een delegatie van Holocaustoverlevenden en hun nabestaanden, vergezeld van enkele verantwoordelijken van Joodse organistaties doen al het mogelijke om hulp te bieden in L’Aquila, het gebied in Italië dat vorige maandag door een zware aardbeving werd getroffen. Ze verklaarden dat in de eerste plaats te doen uit naastenliefde maar tevens omdat verschillende inwoners in de getroffen dorpen tijdens de Tweede Wereldoorlog hun Joodse medeburgers verborgen hielden voor de nazi’s  tot in 1943 de geallieerde troepen arriveerden. “Ik zou hier niet zijn als het niet voor deze mensen was” zei Alberto Di Consiglio wiens ouders in Fosse, een klein gehucht, konden onderduiken. “Nu is het onze beurt, we moeten hen helpen”. Er wordt financiele en allerhande materiele steun geboden.

ITALY-QUAKE

In het tentenkamp dat de Italiaanse overheid opzette voor de mensen die hun huis verloren in de aardbeving vond hij de  74-jarige Nello De Berdaninis. De Bernardinis  is de zoon van het koppel dat Di Consiglio’s vader en nog andere familieleden redde tijdens de oorlog. “Het was een bijzonder emotionele weerzien , het is pijnlijk om zulke goede rechtvaardige mensen onder dergelijke omstandigheden in een tent  te zien verblijven” De Bernardinis zei het echt te waarderen dat de Joodse gemeenschap aan hem en aan zijn familie dachten  in deze moeilijke tijden. Op de vraag of hij hulp nodig had liet de man die landbouwer is weten dat hij vooral hulp kan gebruiken om zijn oogst te redden. Daarop beloofde Di Consiglio om met zijn hele familie te komen helpen. Bij de aardbeving die een kracht had van 6.3 op de schaal van Richter kwamen 283 mensen om het leven onder wie twintig kinderen.