Netanyahu komt niet naar Brussel

Verschillende Vlaamse media meldden dat Israëlisch eerste-minister Benjamin Netanyahu volgende week naar ons land komt, o.a. hier en hier.  De berichten zijn gebaseerd op een verslag op de Israëlische radio en een niet genoemde ‘hooggeplaatste’ bron.

Netanyahu bezoekt de Joodse begraafplaatsen in Oost-Jeruzalem. Die is zo'n duizend jaar oud en bewijst nogmaals de Joodse aanwezigheid in dit gebied
Netanyahu bezoekt de Joodse begraafplaatsen in Oost-Jeruzalem. Die zijn zo'n duizend jaar oud en bewijzen nogmaals de Joodse aanwezigheid in dit gebied

Maar Joods Actueel heeft thans vernomen dat het bezoek  niet zal doorgaan. Nochtans stond het bezoek van Netanyahu effectief op het programma. Zo bevestigden leden van de Israëlische ambassade nog vorige week. Ook de website van Europees president Van Rompuy voorziet een ontmoeting met Netanyahu in de wekelijkse agenda (hier) met ‘photo opportunity’ voor de meeting om 16.55 op woensdag  24 maart.

De reden voor het afblazen van de trip is de ontmoeting die Netanyahu gisteren kon regelen met Amerikaans president Obama. Hij zal hiervoor langer in de VS blijven. Sinds de recente crisis over de bouw van appartementen in Jeruzalem staat het Israëlisch-Amerikaans bondgenootschap onder druk.

Update: maandag 09:20, de Israëlische ambassade bevestigd ons bericht