Debat 3de Partij – constructief of destructief bezig?

Debat in Joods Actueel over 3de partij (download hier PDF met heel het debat)

Enkele Hoogtepunten:
Lukas Pairon:
Het verbaasde me erg om in Joods Actueel te lezen dat het programma van de vzw 3dePartij wordt voorgesteld als een project dat aanzet tot anti-Israëlische gevoelens.
De vrede moet bedacht en bij elkaar gedroomd worden. Erover nadenken en dromen gaat gemakkelijker met mensen van buitenaf. En daar ligt een rol weggelegd voor ons hier.
‘3dePARTIJ’ is geen neutraal project, want het kiest ervoor om vredesactivisten naar Antwerpen te halen, en die zijn per definitie tegen de bezetting, en erg kritisch ten opzichte van de Israëlische én de Palestijnse overheden, die er maar niet in slagen om voor vrede te zorgen.

Michael Freilich:
Het probleem is niet dat eenzijdige kritiek fout is. Waar het addertje onder het gras schuilt, is wanneer je jonge Antwerpenaren, die praktisch niets van het conflict afweten, confronteert – maand na maand – met Israëli’s die kritisch staan tegenover alles wat hun regering doet.
Want ja, keer op keer hetzelfde liedje laten horen, dezelfde ‘constructieve kritiek’, dat krijgt automatisch een destructief karakter.
Nooit zullen de leerlingen horen over de positieve kanten van Israël.
Zeg nu zelf, als jij daar op de schoolbanken zat, en je keer op keer Israëli’s hoort verkondigen hoe verfoeilijk hun achtereenvolgende regeringen wel zijn/ waren, dan zou je toch ook tot deze conclusie komen: ‘dat hele zaakje stinkt, best afschaffen die hele boel’, Israël dus…