Antisemitische dijkbreuk in Azië

Erasmusprijswinnaar Ian Buruma zei het al in een opiniestuk in De Morgen. Het antisemitisme is aan een nieuwe opmars bezig, en ditmaal voltrekt het schouwspel zich in het Verre Oosten.

Vincent De Roeck

het boek 'The Currency War'

Deze maand rondde het boek ‘The Currency War’ van Song Hongbing immers de kaap van één miljoen verkochte kopieën in China. Het boek is er al enkele maanden een enorme hit en de bevindingen van de jonge Chinese universiteitsstudent worden gelezen tot in de hoogste kringen van de Chinese politiek. ‘The Currency War’ tracht de schuld voor de huidige financiële crisis in de schoenen van Joodse bankiers te schuiven en wordt om die reden als sterk antisemitisch beschouwd. Volgens Hongbing willen Joodse bankiers de wereld besturen en past het manipuleren van de markten perfect in dat plan. De argumenten die Hongbing aanhaalt om deze vooroordelen te staven, mogen op zich dan al wel lachwekkend zijn, de mogelijke gevolgen van zijn epistel zijn dat zeker niet.

Jonathan Benjamin, de voorzitter van het Joodse forum in het Verenigd Koninkrijk, drukte in de Financial Times dan ook zijn angst uit voor de maatschappelijke impact van deze haatpraat. “Chinezen hebben doorgaans enorm veel respect voor het commerciële intellect van Joodse burgers, maar deze leugens dreigen die houding te verstoren en zetten de deur open voor Jodenhaat,” klinkt het bij hem. En zijn angst is zeker niet onterecht. Ook in Europa werden de gruwelijkste pogroms immers voorafgegaan door dit soort demagogische pamfletten. De angst zit er bij velen dan ook in dat ’s werelds snelst groeiende economie ten prooi zou vallen aan hetzelfde primitieve antisemitisme dat Europa eertijds op haar grondvesten heeft doen daveren. Robin Pogrebin van de International Herald Tribune deed ‘The Currency War’ zelfs af als een moderne variant op dat andere vervalste pamflet voor een pogrom, ‘De Protocollen van de Wijzen van Zion’.

Antisemitisme in Azië is misschien niets nieuw – de mythische Maleisische premier Mahathir Bin Mohammed sprak jaren geleden al van Joden die de wereld regeerden en van Zwitserse gnomen die het banksysteem manipuleerden – maar deze recente evolutie dreigt van een heel ander kaliber te zijn. Want net omdat Aziaten doorgaans nooit een Joods persoon ontmoet hebben en hun gesloten samenlevingen nu éénmaal nood hebben aan het cultiveren van haat en angst om zichzelf als beste te handhaven, trekken analisten aan de alarmbel. Zeker in een tijdperk waar het herstel van de wereldeconomie net van het Verre Oosten en hun vertrouwen in de Westerse markten moet komen, komt dit soort goedkope beschuldigingen zeer ongelegen. En pas als je je ervan vergewist dat juist de Japanners en Chinezen tijdens de Tweede Wereldoorlog steeds zijn blijven weigeren om hun Joodse onderdanen aan Nazi-Duitsland uit te leveren, besef je eigenlijk hoe diep deze landen nu aan het vallen zijn.