Europees Rabbinaal Centrum in rouw gedompeld

Lech Kaczynski, de Poolse president die omkwam

“Het Europese Rabbinaal Centrum is in rouw omwille van het tragische en voortijdige overlijden van Lech Kaczynski, president van de Poolse Republiek, en diens echtgenote en van een groot aantal personaliteiten uit de Poolse samenleving,” Zo stelt het ERC in een communiqué.

Kaczynski kwam op zaterdag om in een vliegtuigongeluk. Geen enkele van de 130 inzitenden overleefde de crash.

“We zullen deze leider hard missen. Hij onderhield  steeds een nauwe relatie met onze Gemeenschap en dat  zowel in zijn hoedanigheid van burgemeester van Warshau als die van president van de Republiek Polen”, vervolgt het bericht.

“Wij herinneren ons deze grote vriend en nationale leider niet alleen omwille van zijn sympathieke uitspraken maar ook omdat hij ze liet gepaard gaan met concrete acties. Hij toonde steeds een toegewijde belangstelling voor het Pools Joods Historisch Museum en nam met regelmaat deel aan Joodse gebeurtenissen en  plechtigheden. Op die manier droeg hij wezenlijk bij aan de heropleving van het Pools-Joodse leven.”

Het Rabbinnaal centrum besluit: “In deze pijnlijke momenten gaan onze gedachten en gebeden uit naar het Poolse volk en de familie en geliefden van hen die op deze tragische manier omkwamen.”