‘Ben Goerion Boulevard’ geopend in Parijs

De Israëlische president Shimon Peres heeft donderdag met de burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoe, langs de oever van de Seine de nieuwe Ben Goerion boulevard geopend. Linkse activisten waren niet blij met deze ver-Israëlisiring van hun stad en hielden een protestbetoging.

Ook extreemlinks is niet gediend met het initiatief. “Parijs kan geen plein naar Ben-Goerion vernoemen zonder hetzelfde te doen voor de Palestijnse leider Yasser Arafat”, aldus de Franse communist Ian Brossat.

Maar de Burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë verdedigde zich als volgt: “Ik verontschuldig me niet, ik bevestig hiermee de legitimiteit van de Israëlische staat.”

Ook de Franse president Sarkozy herhaalde na zijn gesprek met Shimon Peres de nauwe band tussen beide landen. Shimon Peres werkte ooit nog voor Ben Goerion, de eerste premier van Israël