Expositie Shoah door Kogels nog enkele dagen in Brussel

Shoah door Kogels is een reizende tentoonstelling en na Parijs, New-York, Stockholm  en het nationaal monument Kamp de Vught (Nederland) opende deze tentoonstelling haar deuren in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis te Brussel. Het minder bekende hoofdstuk van de Holocaust is met deze tentoonstelling voor het eerst in al zijn aspecten te zien in ons land.

Tussen 1941 en 1944 werden anderhalf miljoen Oost-Europese joden vermoord bij de invasie van de Sovjet-unie door nazi-Duitsland. In tegenstelling met Joden uit West-Europa werden zij omgebracht door kogels van de Waffen-SS, de Duitse politie of plaatselijke collaborateurs. Deze slachtingen, waarvan de Britten en de Amerikanen sedert 1941op de hoogte waren, werden gedeeltelijk geïnventariseerd door de Sovjetcommissies in 1944-45. De voornaamste daders van deze Shoah door kogels werden berecht tijdens het Einsatzgruppen-proces te Neurenberg in 1947- 48 en vanaf het einde van de jaren vijftig in de Duitse Bondsrepubliek. Ondanks de ooggetuigenverslagen van enkele zeldzame overlevenden en de gerechtelijke onderzoeken, blijft dit aspect van de Holocaust weinig bekend. Sinds 2004 is pater Patrick Desbois er in geslaagd om samen met het onderzoeksteam van Yahad,vele Oekraïnse ooggetuigen van deze moordpartijen op te sporen.

Bijzonder aan deze tentoonstelling, die bestaat uit teksten, foto’s en videobeelden, is ook de manier waarop het museum er alles aan doet om de aandacht van de onderwijsverstrekkers te vestigen. Zo zijn er uitgewerkte pedagogisch dossiers voor leerkrachten en leerlingen beschikbaar.

Praktische info: Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Jubelpark 3, 1000 Brussel. Telefoon: 02 737.78.11
De tentoonstelling loopt nog tot 19 april en is toegankelijk van 09:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:45