Rosemarijn Beckers: “ik ben ook nooit in Dachau geweest!”

Roosmarijn Beckers de dochter van het in opspraak geraakte gemeenteraadslid uit Sint-Truiden Marleen Beckers-Govaerts maakt tijdens een gesprek met Joods Actueel duidelijk dat de verklaringen van haar moeder gelogen zijn.

“Ik ben niet in Auschwitz maar ook niet in Dachau geweest, nooit. Ik ben in geen enkel vernietigingskamp geweest, enkel in Breendonk.”

Twee dagen geleden nog vertelde haar moeder, Marleen Govaerts, tijdens de zitting van de gemeenteraad in Sint-Truiden dat zij met haar kinderen naar Auschwitz was geweest en dat het bezoek hen koud liet,. “Het deed ons niets”, vertelde ze “omdat er behalve enkele lege barakken ook niets te zien is, zelfs geen  lijken”. De volgende dag gaf Govaerts aan de pers toe dat ze niet in Auschwitz was maar in Dachau.

Ook zei moeder Govaerts dat ze zich onder andere baseerde op informatie van dochter Roosmarijn, die afgestudeerd was als historica aan de KU Leuven. Ook die zou bevestigd hebben dat al wat er thans in Auschwitz te zien is werd gebouwd door de Amerikanen na de bevrijding.

Maar als wij Roosmarijn contacteren kan de 23-jarige jongedame haar oren niet geloven? “Heeft ze dat echt gezegd? De Amerikanen? Wat is dat voor onzin. Auschwitz werd door de Russen bevrijd”. En de gaskamers en de crematoria hebben de Russen die dan wel genept was onze volgende vraag? “Neen, natuurlijk niet, Ik heb dat nooit tegen haar gezegd.”

Advertentie

Het heeft er dus meer dan alle schijn van dat de uitspraak van Peter Dupont in de krant De Standaard recht in de roos was. Hij schreef: “Ook nu sleurt Marleen zelfs dochter Roosmarijn mee in haar domme afgang. Roosmarijn, prille leerkracht geschiedenis, zou haar visie delen, vertelde Marleen aan Joods Actueel. Leg dat maar eens uit aan je collega’s en studenten”.

Hopelijk is de prille geschiedenislerares bij deze recht gedaan.