Vrijspraak voor cartoon AEL Nederland. CIDI wil uitspraak hogere rechter

Abdelmoutalib Bouzerda van de AEL

De rechtbank in Utrecht heeft de Arabisch Europese Liga in Nederland geen boete opgelegd voor het plaatsen van een cartoon waarin de Holocaust wordt ontkend. Het Openbaar Ministerie (OM) had een boete geëist tegen de AEL en tegen vertegenwoordiger Abdelmoutalib Bouzerda.

“Met teleurstelling heeft het CIDI kennis genomen van de vrijspraak”, aldus een reactie van het Centrum voor Infomatie en Documentatie Israel.

De meervoudige strafkamer in Utrecht overwoog dat de Auschwitz cartoon op zichzelf ‘getuigt van wansmaak en kwetsend is over Joden’, maar dat de context het strafbare karakter aan de cartoon ontneemt. `

Daarmee nam de rechtbank de bewering van de AEL over, dat de cartoon niet strafbaar is, omdat hij is gemaakt  ‘om de dubbele moraal inzake belediging in ons land bloot te leggen’.
CIDI vindt dit een kromme en gevaarlijke redenering. Dit impliceert dat iemand die zegt getroffen te zijn door verwerpelijk gedrag, straffeloos een misdrijf kan plegen tegen een derde. Althans, zolang hij beweert  dat hij dit misdrijf pleegt ‘om de dubbele moraal ter discussie te stellen’.
Het CIDI wijst erop de AEL het ‘dubbele-moraalargument’ en de bewering dat zij de Holocaust niet ontkent, pas na de aangifte heeft aangevoerd. Anders dan de strafkamer stelt, heeft op één van de AEL-sites deze ‘disclaimer’, niet gestaan.
Op grond van het bovenstaande, en mede gezien de richtlijn van 28 November 2008 van de EU-ministers van Justitie om het trivialiseren van de Holocaust strafbaar te stellen, hoopt CIDI dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat. De afweging bescherming tegen discriminatie  versus vrijheid van meningsuiting is belangrijk genoeg om in hoogste instantie  te worden beoordeeld.