Raketaanval op Sderot

Joods Actueel lezer in het Sderot Media Center

Ergens tussen Sderot en Ashkelon sloeg in de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 mei 2010 een raket in die werd afgevuurd vanuit de Gazastrook. Het gebeuren haalde nauwelijks het nieuws. Diezelfde zondag had een Vlaamse lezer van Joods Actueel, ter plaatse in het belaagde Sderot, een gesprek met Noam Bedein en Jacob Shrybman van het Sderot Media Center, een organisatie die het aanhoudende conflict vanuit het standpunt van de inwoners van Sderot onder media-aandacht wil brengen. Het uitgebreide verslag van deze boeiende ontmoeting en de daaropvolgende rondleiding door de stad volgt later in Joods Actueel Magazine.

Het artikel zal ook de nadruk leggen op de psychische stress die de onaflatende stroom alarmen “tseva adom” (code rood alarm) met zich meebrengt. Maar ook en vooral de creatieve wijze waarop de bevolking van Sderot zich voorbereid op een zoveelste alarm en de wijze waarop bvb. door middel van toneel, teruggetrokken schuchtere tieners een stuk zelfzekerdheid herwinnen.