Sabbat spaarde leven van Poolse opperrabbijn

De Poolse president (links) die omkwam bij de crash en opperrabbijn Schudrich, tijdens het aansteken van de Chanoeka kandelaar
Een Joodse delegatie uit Polen, waaronder de in Amerika geboren opperrabbijn Michael Schudrich, bleven van een gewisse dood gespaard dankzij hun weigering om de sabbatsrust te verstoren door met president Lech Kaczynski naar Rusland te vliegen.

De president, zijn vrouw, de stafchef van het leger en verschillende andere politieke zwaargewichten verloren het leven toen hun vliegtuig op weg naar Rusland crashte. De Joodse delegatie zou normaal met de president meegevlogen zijn, volgens rabbijn Meir Stembler uit Warschau. “Ze zagen af van hun deelname toen bleek dat het vliegtuig tijdens de sabbat zou vliegen”, zegt hij. “Ze zouden het kaddisj (gebed) uitgesproken hebben tijdens de geplande herdenking van de zeventigste verjaardag van de moord op 200.000 Polen door de Sovjets”.

Rabbijn Stembler zei dat president Kaczynski eigenhandig meewerkte aan de bouw van een Joods museum op de plaats waar vroeger het Getto van Warschau stond en dat het museum binnenkort zou ingehuldigd worden. Kaczynski begon al met de promotie van het project toen hij nog burgemeester van Warschau was en ging door nadat hij president werd.

“De band tussen de Joodse gemeenschap en de president was erg sterk”, aldus de rabbijn. “Hij zorgde voor die gemeenschap alsof het zijn kind was, en het bleef niet alleen bij woorden wanneer hij iets beloofde. Op elk belangrijk evenement vereerde hij de gemeenschap met zijn aanwezigheid”.

Het is niet duidelijk waarom de regering het risico nam om hen op zaterdag 10 april allemaal met hetzelfde vliegtuig te laten reizen, waardoor een groot aantal regeringsleiders gelijktijdig om het leven kwamen. De piloot, die ook in de crash omkwam, wordt verweten de waarschuwingen van de Russische luchtverkeersleiding genegeerd te hebben, toen die hem waarschuwden om niet te landen vanwege de slechte weersomstandigheden.

Advertentie

In een communiqué stelde het Europese Rabbinaal Centrum “in rouw te zijn” omwille van het tragische en voortijdige overlijden van Lech Kaczynski, diens echtgenote en van een groot aantal personaliteiten uit de Poolse samenleving.
“We zullen deze leider hard missen. In deze pijnlijke momenten gaan onze gedachten en gebeden uit naar het Poolse volk en de familie en geliefden van hen die op deze tragische manier omkwamen”, besluit het bericht