Roof Thorarollen schokt gemeenschap [update]

– Bekijk hier het clipje op VRT Nieuws: http://www.deredactie.be/permalink/1.790396
– Ondertussen heeft ook de internationale joodse pers het verhaal opgepikt : hier en hier. De Joodse Gemeente Machsikei Hadas hoopt dat de internationale persbelangstelling de dieven in het nauw zal drijven en hen de optie om de rollen te verkopen onmogelijk zal maken.
– Om 12u30 bezoekt schepen voor erediensten Heylen de synagoge

Eén beschadigde rol is al wat overblijft in de ark
Welgeteld één rol werd in de kast achtergelaten

Een Thorarol  is het opgerolde perkament met daarop de tekst van de Joodse Bijbel, het Oude testament. Dieven zijn via een zijgebouw het pand binnengeraakt en hebben behalve enkele deuren ook het  slot van de ark, waarin de rollen lagen opgeborgen, kunnen openbreken.

De politie heeft ondertussen vingerafdrukken genomen en bekijkt of camerabeelden in de buurt meer informatie kunnen opleveren.

Een Thorarol is bijzonder waardevol en wordt op meer dan 30.000 euro per stuk geschat. Het schrijven ervan is een zeer precieze taak die soms meer dan een jaar in beslag neemt en dus een jaarsalaris van een gediplomeerd schrijver uitmaakt.

Antiek

Advertentie

Naar verluidt zou één van de rollen meer dan 200 jaar oud zijn en een wel zeer bijzonder geschiedenis hebben. De rol werd door een vrouw namelijk meegenomen naar een concentratiekamp en heel die tijd verborgen gehouden in het kamp. Kunstkenners schatten de waarde ervan boven de 200.000 euro.

Centrale rol

Een verslagen Pinkhas Kornfeld, secretaris van de Joodse Gemeente, staat voor de ark van waaruit de rollen werden gestolen - FOTO: JOODS ACTUEEL

De Thora speelt een centrale rol in het leven van gelovige Joden. Behalve het bestuderen ervan wordt er tijdens de diensten in de synagoge ook uit gelezen. Groot was dan ook de verontwaardiging op zaterdagochtend als de gebedsgangers voor de Sabbatdienst aankwamen en vernamen dat de dienst niet zou kunnen plaatsvinden.

Een Thorarol die beschadigd geraakt, door water of brandschade wordt trouwens niet weggegooid maar net als mensen ten grave gelegd. Elke Joodse begraafplaats heeft dan ook naast een afdeling voor de overledenen ook een speciale locatie voor de Thora, die net als een mens als bijzonder heilig aanzien wordt.

Losgeld?

Aangezien Thorarollen in overgrote meerderheid gekocht worden door Joodse gemeenschappen is de kans klein dat de rollen elders zullen worden aangeboden. De kopers willen namelijk altijd de oorsprong kennen. Waarschijnlijker zal er binnen enkele dagen of weken een vraag om losgeld binnenkomen, aldus kenners die dit soort zaken al eerder hebben meegemaakt. In België is het de grootste roof van Thorarollen ooit.

Tijdens WOII werden uit dezelfde synagoge zo’n 10 rollen en nog eens honderden heilige geschriften door het raam naar beneden gegooid en op straat verbrand

Advertentie

Schepen

Philip Heylen, schepen voor erediensten, is eveneens aangedaan door het voorval en zal morgen (maandag) een bezoek brengen aan de synagoge. Enkele maanden geleden werd trouwens een dossier opgestart om de kwestieuze synagoge, een erkend monument, grondig te later renoveren. Bij die renovatiewerken zou er ook werk worden gemaakt van een betere beveiliging. Mogelijk zet deze roof dat proces in een stroomversnelling.