Israëlisch leger: “activisten beschoten onze troepen”


Israëlische soldaten roepen boten op per radio.

[dit verhaal wordt heel de tijd bijgewerkt]

– Dodental loopt op tot 15, leger zegt dat vuurwapens tegen hen werden ingezet.
– Onze hoofdredacteur Michael Freilich zit vanavond in het programma Phara om één en ander toe te lichten.
– Vandaag is bekend geraakt dat de activisten aan boord van de Freedom Flotilla weigerden een brief en pakje mee te nemen voor Gilad Shalit, de Israëlische soldaat die al enkele jaren in Gaza wordt vastgehouden door Hamas. De vader van de soldaat, Noam, had hen die vraag gesteld.
– Het Israëlisch leger gewaagt tegen  de krant ‘The Jerusalem Post‘ van een lynchpartij met voorbedachte rade en zegt dat de troepen onder vuur werden genomen bij de bestorming.


– Deze briefing genomen voor het incident toont dat de Israëlische marine klaar was voor de confrontatie en zich niet zou laten intimideren door kleine incidenten zoals spugen, gooien met sigarettenpeuken enz. Enkel indien het leven van de soldaten in het gedrang kwam mocht er militair worden ingegrepen.

– Ondertussen is ook duidelijk dat de activisten de soldaten met ijzeren staven, messen en stroomstootrevolvers te lijf geven en ook hebben getracht hun wapens te onfutselen. Volgense bronnen zouden sommige activisten op de boten ook gewapend zijn.

Advertentie

Activisten van de Gaza Freedom Flotilla negeerden eerder deze nacht de vragen van de Israëlische kustwacht om de territoriale wateren van het land niet verder te naderen. Dit leidde tot een schermutseling met de troepen. (zie ons eerder artikel hierover Gaza Botenactivisten uit op confrontatie)

Nadat meerdere vragen om het hulpmateriaal eerst te controleren en dan via land naar Gaza te brengen in dovemansoren waren gevallen, zijn Israëlische militairen overgegaan tot het overnemen van de controle van de boten. De opvarenden zouden gearresteerd worden en de schepen naar Ashdod gesleept.

Maar bij het enteren van de schepen liep het mis. De activisten waren niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven en begonnen een gevecht met de troepen. Tenminste één soldaat werd in de maag getroffen met een groot mes terwijl anderen trachtten de manschappen hun wapens afhandig te maken. Volgens het leger zouden de activisten zelf ook wapens hebben gebruikt zoals messen, stroomstootrevolvers en dergelijke.

In het tumult zouden ook doden zijn gevallen, aldus de Turkse televisie, die mee aan boord was. Ha’aretz spreekt van ‘minstens 10’ doden, de Jerusalem Post houdt het voorlopig op ‘mogelijk 2’. In elk geval staan Israëlische troepen onder strikte orders om het vuur niet te openen enkel in geval van gevaar voor eigen leven.

Briefing door de bevelhebber van de Israëlische marine majoor-generaal Eliezer Marom voor de troepen deelnemen aan het onderscheppen van de boten op weg naar de Gazastrool

“We zullen niemand toestemming verlenen om van of naar Gaza te varen zonder dat we hen gecontroleerd hebben en zonder de supervisie over deze oversteek te bewaren en op dit ogenblik is dit zeeterritorium absoluut gesloten.

Advertentie

We hebben de organistates van deze flotilla duidelijk geïnformeerd dat we ten eerste regelmatig humanitaire hulp overbrengen naar de Gazastrook maar als zij humanitaire uitrusting willen overbrengen vanaf hun boten dan is er een manier om dat te doen. Maar in elk geval zullen we de boten tegenhouden, al de humanitaire hulpgoederen aan boord zal door het IDF overgebracht worden naar de Gazastrook.

Wij zijn IDF-stijdkrachten die opereren in overeenstemming met de geest van het IDF en volgens de waarden van het IDF en we zullen professioneel handelen en met vastberadenheid.

We hebben niet de bedoeling om één van deze mensen schade te berokkenen en dit gezegd zijnde is de opdracht die we hebben uit te voeren helder: we zullen voorkomen dat ze de Gazastrook ingaan.

Iedere provocatie die ze uitvoeren, en er zijn een aantal soldaten die bij eerdere gebeurtenissen deelnamen, bijvoorbeeld sigaretten gooien, spuwen, vervloekingen enz. wij reageren niet op dat soort acties maar handelen zoals professionele soldaten doen. We hebben een missie te volbrengen en we zullen die volledig volbrengen.”