Rasmussenpoll: Slechts 19% van Amerikanen houdt Israël verantwoordelijk voor treffen op Gazaboot

Bijna de helft – 49 % – van de Amerikanen zijn ervan overtuigd dat de pro-Palestijnse activisten zelf schuld dragen voor de doden die vielen aan boord van het Gazaflottielje. Deze gegevens blijken uit een nieuw Rasmussenrapport na een nationale telefonische opiniepeiling.

De opiniepeiling werd uitgevoerd nadat op 31 mei kwamen negen “vredes”-activisten om het leven kwamen toen het IDF de boten van de Gazahulpactie enterden en het daarbij tot een gewelddadig treffen kwam. De doden vielen zonder uitzondering op de Mavi Marmara, een schip dat onder Turkse vlag voer. De IDF-soldaten openden het vuur in een zelfverdedigingsactie nadat ze door activisten werden aangevallen met messen en andere wapens.

Slechts 19% vond dat Israël hiervoor verantwoordelijk was, en nog eens 32% procent lieten weten dat ze niet zeker waren.

51% van de ondervraagden zei dat Israël een internationale onderzoekscommissie moest toestaan om het incident te onderzoelen.

25% verwierp het idee van een internationaal onderzoek en 24% had daarover geen mening.

49% van alle deelnemers aan de peiling ging akkoord met de stelling, in het algemeen gesproken, dat de meeste landen een te kritische houding tegenover Israël innemen.

21% vond daarentegen dat men niet kritisch genoeg was en 17% vond dat er noch te veel noch te weinig kritiek op het land wordt geuit.

Advertentie

Israël is één van de vijf landen waarvoor de meerderheid van Amerikanen ook bereid zijn om het land ook militair te verdedigen.

70 procent van de ondervraagden verklaarden dat ze de nieuwsberichten over de Gazaboten min of meer van kortbij hadden gevolgd, 28% deed dat volgens eigen zeggen helemaal niet.

73% acht het vrijwel uitgesloten dat er een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen zal gesloten worden in de komende tien jaar.

58% zien Israël als een bondgenoot van de VS, 2% als een vijand en 32 % beschouwden het tussen een bevriend en een vijandig land in. Ter vergelijking slechts 30 procent zien de Verenigde Naties als een bondgenoot, 16 procent als een vijand en 49% ergens tussen beiden in.

Het rapport is gebaseerd op bevraging van 1.100 stemgrechtigde Amerikanen en heeft een foutmarge van +/- 3 procent.

Het volledige rapport:  hier