Israëlische ambassade ontruimd na waarschuwing aanvalsraid

De Israëlische ambassade in Brussel werd deze middag ontruimd nadat de politie informatie had gekregen dat er een aanval gepleegd zou worden. Het zou gaan om een ‘raid’ op de gebouwen aan de Sterrewachtlaan.

Uit voorzorg werden alle personeelsleden naar huis gestuurd, dat bevestigde perswoordvoerder van de ambassade, Laurent Reichman, aan Joods Actueel.

De veiligheidschef van de ambassade neemt de dreiging ernstig, in het verleden zijn Israëlische ambassades en consulaten in verschillende landen het doelwit geweest van terroristen. Daarom werd besloten om de deuren van de ambassade vanaf 13 uur te sluiten en al het personeel naar huis te sturen.

Bij de pro-Israël betoging vorige zondag sprak ambassadeur Samash de 850 manifestanten toe met een megafoon vanuit een politiecombi. De veiligheidsdiensten en het OCAD achtten het toen te gevaarlijk om de ambassadeur zich in het openbaar te laten begeven.

Samash spreekt de massa toe vanuit een politiecombi

Ondertussen gewaagt de vzw Vrede dat ze niets te maken heeft met een oproep voor een gewelddadige protestmanifestatie die deze namiddag voor de ambassade zou doorgaan. Het zou gaan om valse informatie aldus Vrede: “Via internet en sociale netwerksites zoals Facebook circuleert sinds vorig weekend een oproep voor een nationale betoging ‘Palestina Solidariteit’ te Brussel op 12 juni, die zou uitgaan van een breed platform van organisaties waarbij enkele (ACV, ABVV, 11.11.11, CNAPD en Vrede vzw) prominent met hun logo op de affiche prijken. Het gaat om een VALSE oproep”.

Advertentie

Volgens de organisatie voeren zij steeds op een geweldloze manier actie en is elke oproep om geweld te gebruiken laakbaar. Mogelijk is hier een flauwe grappenmaker aan het werk aldus Vrede die het betreurt dat hun naam hiervoor werd gebruikt.