Ambassade van Israël niet te spreken over uitlatingen Anciaux

Vlaams Minister van cultuur en sport, Bert Anciaux (SPa) heeft de woede van de Israëlische ambassade over zich heen gehaald door de tragische gebeurtenis in Dendermonde te vergelijken met het geweld in het Midden-Oosten. Ook de minister-president zit verveeld met de zaak.

Op zijn website schreef Anciaux:

Hier gaat het over 15 slachtoffers waarvan 14 kindjes. Het choqueert ons allemaal. Ik moest ook denken aan de honderden dode kinderen in de Gazastrook, ook bewust door een agressor omgebracht en zonder dat die agressor opgepakt werd.

De Israëlische ambassade in ons land reageerde ‘not amused’ over de vergelijking. Vooral het verwijt dat Israël “bewust” kinderen vermoordt is er voor de ambassade ver over. Het Israëlisch ministerie van buitenlandse zaken in Jeruzalem vernam de uitspraak vol ongeloof. Geen enkel officiële instantie in binnen- of buitenland heeft ooit gesteld dat Israël ‘bewust’ kinderen ombrengt, heet het daar.

Een rechtzetting door Anciaux of minister-president Peeters wordt evenwel niet geëist maar zou in deze situatie de relaties tussen Israël en Vlaanderen geen slecht doen.

Advertentie

Lees hier de reactie van de Israëlische ambassade aan Joods Actueel.

“Het uiten van deze gratuite beschuldiging kan niet anders dan aanzien worden als een roekeloze daad die de diabolisering van Israël in de hand werkt. Israël heeft gedaan wat nodig was om zijn burgers te beschermen tegen de voortdurende raketbeschietingen van Hamas. Niemand zal ontkennen dat Hamas een verpletterende verantwoordelijkheid draagt in dit conflict, en dat weet Anciaux maar al te goed. Het Midden-Oosten conflict derhalve vergelijken met een eenzame gek die onschuldige kinderen vermoordt in Dendermonde is absurd en beledigend. Zowel voor de families in Dendermonde als voor de Joodse staat.

Door parallellen te trekken en gratuite beschuldigingen te uiten werkt Anciaux ook het importeren van het conflict in de hand. Deze onbezonnen statements gooien nodeloos olie op het vuur. Een publiek figuur en politiek mandataris heeft een zekere verantwoordelijkheid en dient zijn woorden beter af te wegen.”

Op het kabinet van minister-president Kris Peeters zit men verveeld met de affaire. Peeters zou de zaak met Anciaux willen aankaarten vooraleer een reactie te formuleren.

De gewraakte uitspraken van Anciaux vertegenwoordigen ook niet de lijn van de Vlaamse regering of het parlement. Dat keurde twee weken geleden nog een resolutie goed waarin zowel Hamas als Israël met de vinger werden gewezen voor het geweld.

Op het kabinet van Bert Anciaux vernamen we dat de minister de hele dag in vergadering zat en niet voor commentaar bereikbaar was.