UN Watch hekelt dubbele standaarden Belgische voorzitter mensenrechtenraad


De organisatie UN Watch heeft scherp gereageerd op een toespraak die de Syrische VN afgevaardigde dinsdag maakte tijdens de vergadering van de Mensenrechtenraad in Genève.

“Laat me uit een lied citeren”, zei de Syrische diplomate Rania Al Rifai, refererend naar Israël. ”Het is een lied dat kinderen in groep vrolijk zingen als ze met de schoolbus onderweg zijn: Met mijn tanden zal ik je vlees verscheuren en met mijn mond zal ik je bloed zuigen”.

Wat UN Watch vooral dwars zit is dat de diplomate haar statement maakte zonder dat de voorzitter van de Raad ook maar iets zei, laat staan de uitspraken veroordeelde. De voorzitter van de Mensenrechtenraad is de Belg Alex Van Meeuwen. UN Watch vraagt dat Van Meeuwen evenals secretaris generaal Ban Ki Moon de antisemitische uitspraken veroordelen.

Hiller Neuer van UN Watch:
“Beschuldigingen over bloedzuigende Israëli’s zijn een echo van de middeleeuwse bloedfabel over de Joodse moorden op kinderen. We dachten dat dit soort beschuldigingen verdwenen waren in de vuilnisemmer van de geschiedenis. Dit heeft geen plaats in de Verenigde Naties. Ze schenden de eerbaarheid van de Mensenrechtenraad en tasten haar geloofwaardigheid aan. We betreuren ten zeerste dat de Raad, wiens oorspronkelijke missie er in bestond om een eind te maken aan intolerantie t.a.v. elke religie of etnische groep, het podium is geworden voor uitingen van dergelijke grove, absurde en hatelijke beschuldigingen. Het is nu de verantwoordelijkheid van alle VN-autoriteiten om deze obstinate intolerantie onmiddellijk en krachtig te veroordelen.”

Bekijk hier de Syrische uitspraken:

Advertentie

Belg met twee maten en twee gewichten

In het verleden was voorzitter Van Meeuwen er wel als de kippen bij om uitspraken in de Mensenrechtenraad te veroordelen. Zo reageerde hij op 22 maart 2010 vrijwel onmiddellijk op kritische uitspraken van UN Watch over het Goldstone rapport. “Dit is onaanvaardbaar”, zei Van Meeuwen toen. “Iedereen mag zijn mening geven maar de kernwoorden van deze Raad moeten gerespecteerd worden, en die zijn respect en verdraagzaamheid.”

UN Watch is verbolgen over de dubbele standaard van Van Meeuwen: “Wij hopen dat voorzitter Van Meeuwen zich gaat uitspreken niet alleen als de VN wordt bekritiseerd maar ook als er ontoelaatbare antisemitische uitspraken worden gedaan terwijl hij de leiding heeft over de debatten”, besluit Hillel Neuer in een reactie aan Joods Actueel.

Bekijk hier hoe Van Meeuwen zich wel degelijk kwaad wil maken als hij dat wil: