Kapitein Marmara maakt opmerkelijke statements

Ondervragingen van bemanningsleden en passagiers van het Gaza flottielje levert een steeds duidelijker beeld van wat zich in werkelijkheid afspeelde aan boord van de Marmara, het Turkse schip dat deelnam aan een actie om de maritieme blokkade te doorbreken.

Niet alleen is ondertussen bekend dat het schip (en nog twee andere schepen van het flottielje) geen hulpgoederen aan boord hadden (enkel passagiers dus),  maar uit de verklaring van Gokiran Gokhan, één van de officieren aan boord, blijkt duidelijk dat de leden van de hulporganisatie IHH de controle van het schip overnamen. Ook hun voorbereidingen tonen aan dat ze op een gewelddadige confrontatie uit waren. Uit de verklaringen is op te maken dat de ‘activisten’ deze plannen al voor de afreis maakten.

Ook Memhet Tubal, de kapitein van het schip, verklaarde dat hij alles deed om de IHH-leden van hun agressieve plannen te doen afzien en dat hij en zijn staf zelfs enkele metalen buizen en kettingen wisten overboord gooiden.