Hamas TV weldra niet meer op antenne in Europa

Satellietprovider Eutelsat, die vanuit Frankrijk opereert, stopt binnenkort met het doorseinen in Europa van de uitzendingen van Al-Aqsa TV, de tv-zender van Hamas.

De regulerende Franse autoriteit, CSA, stuurde op 11 juni een brief naar Eutelsat, de derde grootste satelliet provider ter wereld, waarin wordt opgeroepen de uitzendingen te staken binnen 15 dagen. Critici hebben Al-Aqsa herhaaldelijk beschuldigd van het aanzetten tot haat tegen joden, in het bijzonder in de kinderprogramma’s van de zender. De CSA analyseerde de TV zender gedurende enkele maanden en kwam tot dezelfde conclusie.

De zender is populair bij conservatieve moslims vanwege de islamitische programmering, de tekenfilms en talkshows. Maar ook gematigde moslims schakelen over op de zender. Volgens de directeur van het station zou het netwerk 70% van alle kijkers kwijtraken indien de zender van de Europese antenne zou verdwijnen.

Hamas reageerde vanuit Gaza furieus en noemde de beslissing een ‘beknotting van de persvrijheid’. Ironisch natuurlijk als je weet dat persvrijheid niet bestaat in de Arabische Wereld…

Al-Aqsa TV zendt uit vanuit Gaza en Syrië, waar Hamas leider Khaled Meshal in ballingschap leeft. Als protest op de beslissing hebben medewerkers van het televisiestation in Damascus geprotesteerd voor de Franse ambassade. In maart klassificeerde de Amerikaanse State Department Al-Aqsa TV als een terroristische entiteit.

Advertentie