“Erdogan melkt Marmara-incident uit voor electoraal belang”

Semih Idiz, journalist van de Turkse krant Hürryet stelt in een opgemerkt artikel dat de Turkse premier Erdogan zijn tanende populariteit in eigen land tracht op te krikken door met allerlei verklaringen anti-Israëlische en anti-Amerikaanse sentimenten aan te wakkeren en dat hij om die reden het incident met de Marmara aangrijpt.

Hürryet is ook de krant die eerder in Turkije beelden publiceerde waardoor er geen twijfel meer mogelijk was over het gewelddadig karakter van de “vredes”-activisten aan boord van het Gazaflottielje.

“Het is duidelijk dat Erdogan de electorale barometer nauwgezet in de gaten houdt terwijl hij zijn toehoorders opzweept met allerlei uitspraken waarvan sommigen duidelijk antisemitisch zijn en anderen een weerspiegeling zijn van zijn groeiende afkeer voor het Westen. Daarbij moeten ook de internationale media en de Joden die hij in een toespraak ervan beschuldigt de media te controleren het verduren. Maar blijkbaar hebben zijn politieke adviseurs hem laten weten dat dit laatste er te ver over is en sprak hij afgelopen week enkel nog over “media die Israël steunen”.

In feite probeert mijnheer Erdogan mee te rijden op een Islamistische golf met een populistisch discours met de nodige nationalistische accenten. Dat stelt hem in staat om de nodige mist op te trekken over ‘de gewone boterham met belegkwesties’ die de man in de straat bezighoudt en waarvan Erdogan en de politiek van zijn AK-partij de afgelopen acht jaar niets van gebakken hebben. Het treffen van de Gazavloot met het IDF kwam voor Erdogan als een geschenk uit de hemel en op het juiste moment.

Advertentie

Dat is ook de mening van Hikmet Cetin, de voormalige minister van Buitenlandse zaken: “Ik ben bang dat Erdogan met zijn AKP met deze anti-Israëlische en anti-Amerikaanse rethoriek een aanloop neemt naar de de verkiezingen van 2011. Dat hij daarbij zijn toevlucht neemt tot deze weinig gesofistikeerde politieke middelen is één zaak maar dat hij daarbij schade toebrengt aan Turkije’s relaties met het Westen in het algemeen en de Verenigde Staten in het bijzonder is voor mij een reden tot grote bezorgdheid”.

Semih Idiz eindigt zijn artikel met de conclusie dat wat Erdogan’s bedoelingen ook mogen zijn hij nog zal ondervinden dat het moeilijker is om Turkije van richting te doen veranderen dan dat hij zelf beseft.

De Engelstalige editie van de Hürryet verschijnt online en  het artikel in kwesite is hier te lezen