Prachtig gezongen ‘alleen Israël mag zich niet verdedigen’

Het fenomeen van een lied als kernachtige drager van een idee is bekend, daarvan zijn er voorbeelden te over, denk maar aan Pete Seger’s “We shall overcome”. Mensen die niet één of ander lied kennen dat hen bijzonder aanspoort of aanspreekt zijn – zo ze al bestaan beklagenswaardig – in elk geval uiterst zeldzaam.

Het lied dat Jedida Freilich zingt is een wonderlijke illustratie van het daadwerkelijke bestaan van een “powersong”. (Voor alle duidelijkheid, deze zingende naamgenote is geen familie van hoofdredacteur Freilich) In enkele minuten en met een paar eenvoudige pianoakkoorden rekent de jonge artieste indringend af met de hypocrisie van grote aantallen politieke verantwoordelijken, NGO’s, het Rode Kruis, fundamentalisten en alle anderen. En ze herhaalt zoals dat in een goed lied betaamt de reden waarom dat zo is: omdat ze niets geven om …