Israël trekt ruimtevaartbudget omhoog

De Israëlische Shavit-1 brengt satelliet in baan rond de aarde

Het is algemeen bekend dat president Shimon Peres een sterke voorstander is van nieuwe initiatieven op het gebied van ruimtevaart en hij verwacht dat de 25 Israëlische bedrijven die in ruimtevaarttechnologie actief zijn in de volgende jaren het aandeel van hun sector in de wereldwijde markt voor civiele ruimtevaart aanzienlijk kunnen verhogen. Daarvoor dient het land volgens de president  te investeren in deze branche.

Deskundigen van het Israëlische ruimtevaartagentschap bevestigen dat met een aangekondigde investering van 60 miljoen euro het land miljarden kan verdienen in de civiele ruimtevaartbranche. Nu reeds worden een aantal Israëlische satellieten door zakenmensen verhuurd aan andere landen.

Internationaal wordt “ruimtevaart” bovendien in een hoog tempo geprivatiseerd en de totale marktwaarde van die geprivatiseerde sector wordt op meer dan 200 miljard euro op jaarbasis geraamd. Israël hoopt met een inhaalbeweging op een aandeel van 5%. De lokale ruimtevaartindustrie hoopt dat de ondersteuning van overheidswege zeer snel rond is en in de begroting van 2011 wordt opgenomen.

Het land beschikt over een ruime ervaring  met militaire ruimtevaarttoepassingen en behoort al  sinds 1988 tot de selecte groep van acht landen die satellieten in een baan rond de aarde kunnen brengen. Als men daarbij ook de enorme hightechcapaciteiten van het land rekent en de grote communicatietechnologische voorsprong is de conclusie dat Israël een belangrijke rol kan spelen voor de hand liggend.