Joods-orthodoxe financiëndeskundige Jacob Lew gaat Amerikaans overheidstekort aanpakken

“Als er een ‘Hall of Fame’ voor budgetbeheerders bestond dan zou Jack Lew een ereplaats verdienen voor zijn diensten aan president Clinton” zei president Obama eerder deze week. Met die uitspraak  verwees de president naar Lew’s verdienste om het Amerikaanse overheidsbudget na een jarenlang deficiet terug in balans te brengen. In plaats van een tekort liet Jack Lew de Clintonadministratie achter met een record overschot van 237 miljard. Het overheidstekort is nu al opgelopen tot 1 biljoen (lees 1000 miljard) dollar voor de eerste helft van 2010. Obama heeft nu gevraagd aan Lew om het tij te helpen keren. Jack Lew heeft de opdracht geaccepteerd.

Lew ligt omwille van zijn vorige prestatie en van zijn uitzonderlijke competenties in het bovenste laatje. En dat  zowel bij Republikeinen als bij de linkse democraten, de partij waar Lew zelf politiek actief is. Volgens veel Amerikanen is Lew’s verhaal niet louter een kwestie van grote expertise maar ook van een sterke overtuiging. Zo is het verhaal in de VS bekend waarbij president Clinton zijn financiële topexpert telefoneerde en die weigerde de telefoon op te nemen. “Neem op Jack”, zei Clinton, “ik weet dat je thuis bent”. Maar Jack vertikte het, de president had het kunnen weten: wie op een sabbat naar Lew belt krijgt geen antwoord dan neemt hij als orthodoxe jood geen telefoontjes aan.

Wie weet, misschien kan dit een tip zijn voor Bart Dewever en Elio di Rupo:  er zijn nog orhodoxe joden met “big skils” in budgetbeheer in ons land…