Trailer: Filmfestivalpremière in Jeruzalem “Precious Life”

Precious Life is een opmerkelijke Israëlische filmdocumentaire over de innerlijke strijd die een moeder voert bij het maken van haar keuze tussen het leven van haar kind en haar reputatie in haar eigen Palestijnse gemeenschap in Gaza. De feiten spelen zich af tijdens het Gazaconflict in 2009. De docuprent ging in première afgelopen zaterdag 10/7 – na het beëindigen van de sabbat – tijdens de opening van het Jeruzalemse filmfestival. De programmatie van de 27ste editie van het jaarlijkse Filmfestival van Jeruzalem bevat naast langspeelfilms ook een groot aantal documentaires.

Raida Abu-Mustafa krijgt te horen dat ze haar pasgeboren zoontje gaat verliezen. De Palestijnse verloor eerder haar twee dochtertjes die dezelfde medische problemen hadden. Dr. Raz Somech, een jonge kinderarts in het Tel Hashomer Medisch Center onderneemt actie en neemt contact op met Shlomi Eldar, journalist en filmmaker.

Eldar maakte  een kort beeldverslag voor de Israëlische TV over het dillemma: de Israëlische medicus  kan het kind redden met een beenmergtransplantatie maar het is onmogelijk om de fondsen voor de operatie bij elkaar te krijgen op een ogenblik dat er honderden raketten vanuit Gaza op Israël worden afgevuurd. Nadat het Israëlische journaal de beelden uitzond meldt zich een Joodse vader die 45.000 Euro op tafel legt om de ingreep te betalen. De moeder die van oordeel was dat de uitzending over haar zieke zoontje enkel maar als propaganda bedoeld was wordt door elkaar geschud.

De aangrijpende documentaire toont hoe zich een buitengewone relatie ontwikkelt tussen Raida, de moeder, Raz, de arts en Eldar, de filmmaker in een haast onmogelijke situatie.

Advertentie

Originele titel: HAIM YEKARIM
Prod.: Ehud Bleiberg, Yoav Ze’evi
Regie: Shlomi Eldar
Ed.: Dror Reshef
Muziek: Yehuda Poliker