Misleidende oproep ‘Orthodoxe Joden protesteren’

Ultra-orthodoxe Joden protesteren in Jaffo vorige maand

Eerder vandaag werd een email rondgestuurd naar de Belgische pers door de ‘Orthodoxe Joodse gemeenschap van België’ met de vraag om morgen (15 juli) te betogen voor de Israëlische ambassade in Brussel. Reden hiervoor zou de schending van graven zijn in Jaffo, Israël.

De oproep is echter misleidend omdat er geen organisatie of vereniging is met de naam Orthodoxe Joodse gemeenschap van België. De grootste ultra-orthodoxe gemeenschap van het land, de Machsike Hadas, laat aan Joods Actueel trouwens weten zich uitdrukkelijk te distantiëren van het initiatief dat uitkomt van een handvol antizionistische Joden.

Antizionistische Joden zijn een kleine minderheid (geschat op 5%) van de ultra-orthodoxe gemeenschap.

Hieronder het bericht dat wij kregen van Machsike Hadas:
“De Israëlitische orthodoxe gemeente van Anwerpen, Machsike Hadas, deelt mee niet achter  de oproep van de zogenaamde Orthodoxe Joodse gemeenschap van België te staan met de vraag om morgen te protesteren voor de Israëlische ambassade.
Pinkhas Kornfeld, voorzitter
Orthodoxe Joodse Gemeente van Antwerpen, Machsike Hadas “

Hieronder het bericht dat eerder werd rondgestuurd:

PERSBERICHT – De Orthodoxe Joodse gemeenschap van België protesteert op donderdag 15 juli tegen de Israëlische Staat.

Advertentie

Wereldwijd worden er, op vraag van de verschillende Rabbinaten, massademonstraties georganiseerd tegen de opgravingen in de staat Israel, omwille van de opzettelijke vernietiging van de heilige begraafplaats in Yafo. De opgravingen en totale vernietiging van deze begraafplaats gaat gepaard met immens geweld tegenover vreedzame betogers waarbij reeds talloze gewonden zijn gevallen.

De Orthodoxe Joodse Gemeenschap van België wordt door haar Rabbijnen opgeroepen om op donderdag 15 juli a.s. om 14.u. samen te komen voor de Israëlische Ambassade, Avenue de l’Observatoire 40, 1180 te Brussel (Ukkel), om te protesteren tegen de gebeurtenissen die zich momenteel in Israël afspelen. Daarmee sluiten de Belgische Rabbijnen zich aan bij de protestoproep van de Rabbinaten uit andere landen en steden in Europa, Amerika en Israël.

De begraafplaats in Yafo is een eeuwenoude en gerenommeerde site, heilig voor de Joodse bevolking. Deze begraafplaats werd gedurende honderden jaren lang door Islamitische gezaghebbers bewaakt en met het grootste respect in bewaring gehouden. Vorige maand is er spijtig genoeg aan dit respect een einde gekomen, namelijk de Israëlische regering heeft aan haar archeologen toelating gegeven om daar opgravingen te doen. Op 14 juni ll. zijn de Israëlische archeologen effectief begonnen de stoffelijke resten op te graven en weg te voeren om uiteindelijk de volledige begraafplaats te vernietigen.

Volgens het Joodse geloof is het opgraven, verplaatsen of vernietigen van begraafplaatsen enorm delicaat, daarom is dit gebeuren een heel pijnlijke zaak voor het Joods volk. Daarom heeft de Joodse gemeenschap in Israël en elders tienduizenden mensen gemobiliseerd om te gaan protesteren.

Deze vreedzame protestacties in Israel zijn uiteindelijk uitgedraaid op een brutale mishandeling van vreedzame demonstranten door de Israëlische politie; aldus het belemmeren van de vrijheid van meningsuiting, die het grondrecht is van elke democratie. Onze geloofsgenoten in het heilig land werden genadeloos geslagen en opgesloten onder inhumane omstandigheden, met als enige zonde: het proberen de begraafplaatsen van hun voorouders en heilige wijzen te beschermen.

Hoe ironisch dit ook maar mag klinken: In Europa en Amerika werden de lokale Joodse Gemeenschappen in het verleden reeds veelvuldig geconfronteerd met eenzelfde feiten en leed, aangaande intenties van lokale autoriteiten om Joodse begraafplaatsen te liquideren, doch heeft men steeds een compromis kunnen vinden met de betrokken eigenaars en regeringen, in frappante tegenstelling tot Israël, die zichzelf als spreekbuis en verdediger van het Joodse volk onterecht heeft bekroond en opgeworpen;  doch is deze zelf niet bereid tot enige onderhandelingen om dit delicate onderwerp tot een goed einde te brengen !!

Advertentie

getekend www.TrueTorahJews.org en www.fromnytodc.com