Siegfried Bracke gastspreker Holocaustherdenking van Sant Egidio

Siegfried Bracke

Op zondag 19 september 2010 vindt de jaarlijkse herdenkingswandeling van de Sint-Egidiusgemeenschap plaats in Antwerpen. Onder de noemer ‘Wie vergeet, is gedoemd te herhalen’ begint  de wandeling om 17 uur aan het Centraal Station van Antwerpen (kant Astridplein). De wandeling gaat door de Joodse buurt tot aan het monument van de gedeporteerden aan de Belgiëlei. Daar zullen enkele toespraken worden gehouden.

Dit jaar is Siegfried Bracke, senator voor de N-VA, gastspreker. Ook Aron Malinksy van de Joodse gemeenschap, Vicaris Rik Hoet en bisschoppelijk vicaris Lena Pengel nemen het woord. De afloop is voorzien rond 18u30.

“Zoals overal in Europa herdenkt de Sint-Egidiusgemeenschap de joden en zigeuners die naar de concentratiekampen werden gedeporteerd. De herinnering helpt ons waakzaam te blijven voor alle vormen van antisemitisme, racisme en zigeunerhaat. Auschwitz is het absolute dieptepunt van de Europese geschiedenis, van waaruit de droom voor een verenigd en vredevol Europa gestalte kreeg. (Gelieve er rekening mee te houden dat die zondagmiddag de Antwerpse binnenstad autovrij is. Het openbaar vervoer is aangewezen).”

Uit de uitnodiging van de organisatie

De voorzitster van de vereniging, barones Hilde Kieboom, veroorzaakte in de zomermaanden nog een hevige controverse met haar oproep om een onvoorwaardelijke amnestieregeling te treffen voor collaborateurs met de nazi’s.  Nochtans was er al kort na de oorlog een gratiebeleid gericht op strafvermindering.  In 1961 (de Wet Vermeylen) werd beslist dat alle collaborateurs die spijt betuigden over hun oorlogsverleden hun sociale rechten konden terugkrijgen.

Advertentie

Lees hier het opiniestuk van Terry Davids, algemeen directeur van Joods Actueel.

En lees hier de reactie van Hilde Kieboom zelf.