Roeland Raes schuldig aan negationisme, vindt boete “wel flink veel geld”

Roeland Raes

Voor de uitspraken die Roeland Raes deed in een uitzending van het NCRV-programma “Netwerk” in 2001 oordeelde het Brussels Hof van Beroep vandaag dat Raes zich wel degelijk schuldig maakte aan overtreding van de wet op het negationisme.

Tijdens de uitzending had de toenmalige ondervoorzitter van het Vlaams Blok twijfels geuit bij de echtheid van het dagboek van Anne Frank en de omvang en systematiek van de Holocaust. De ex-Vlaams Blokker trok ook de systematiek achter de uitroeing van Joden aan en zei dat de concentratiekampen eigenlijk werkkampen waren met slechte levensomstandigheden.

De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde Raes in 2008 tot 4 maanden cel met uitstel maar in beroep werd dat teruggebracht tot een eenvoudige schuldigverklaring omdat de redelijke termijn overschreden was.
Wel moet Raes aan het Forum der Joodse Organisaties en aan het CGKR elk 1800 Euro betalen.

In een reactie zei Raes tegen Joods Actueel: “Ik vind het wel flink veel dat ik 1800 Euro aan het Joods Forum én aan het Centrum voor Racismebestrijding moet betalen. Bovendien is dit  al negen jaar geleden gebeurd”.