Joodse organisaties afwezig op Holocaustherdenking [audio]

De jaarlijkse herdenkingsplechtigheid voor de gedeporteerde Antwerpse Joden, georganiseerd door de St-Egidiusgemeenschap, is dit jaar in mineur doorgegaan. De verschillende Joodse organisaties die normaal gezien jaar hun steun betuigen én zelf deelnemen aan de wandeling door de Joodse buurt haakten dit jaar af.

Reden voor de commotie zijn de uitspraken van barones Hilde Kieboom, voorzitster van de Sint Egidiusgemeenschap over amnestie. Zij zorgde met haar uitspraken vorige zomer voor felle reacties vanuit de Joodse gemeenschap. (Lees hier het opiniestuk van Terry Davids, algemeen directeur van Joods Actueel en hier de reactie van Hilde Kieboom .)

Siegfried Bracke (N-VA) was dit jaar gastspreker. Aaron Malinksy, lid van de Joodse gemeenschap, die eerst op de affiche stond, liet op het laatste ogenblik verstek gaan. Hij vroeg wel aan vicaris Rik Hoet om een korte boodschap in zijn naam voor te lezen en zei te hopen volgend jaar opnieuw aanwezig te kunnen zijn.

Beluister de toespraak van Siegfried Bracke, klik hieronder:

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2010/09/brckt.mp3]
Advertentie

Beluister hier de woorden van Aaron Malinksy, uitgesproken door Rik Hoet:

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2010/09/ml.mp3]

Joods Actueel stelde tijdens een kort gesprek ook enkele vragen aan Siegfried Bracke, klik hier:

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2010/09/brck.mp3]