Brand in Kerk in Jeruzalem valselijk aan Joodse kolonisten toegeschreven

De binnenzijde van de Jerusalem Alliance Church
De binnenzijde van de Jerusalem Alliance Church

Brabosh berichtgeving – Israëlische kolonisten werden aanvankelijk beschuldigd van brandstichting in een kerkgebouw in Jeruzalem vorige week vrijdagavond, die het interieur vernietigde wat tot 1948 het Palestijnse Bijbel College heette. Zakariyya Al-Mashriqi, de bewaker van de Jerusalem Alliance Church in de Haneviim Street in het centrum van Jeruzalem, had verteld dat er aanwijzingen waren dat de brand was aangestoken, door Joodse kolonisten.Dertien mensen raakten licht gewond door inademing van de rook als gevolg van de brand. Uit onderzoek naar de brand is gebleken dat de brand een ongeluk is, aldus de Israëlische politie. Er zijn geen aanwijzingen van brandstichting gevonden.

Volgens de bewaker hadden een “groep extremistische kolonisten aan de achterzijde van het twee verdiepingen tellende gebouw een raam stukgeslagen en brandbommen naar binnen  gegooid”, waardoor brand uitbrak op de eerste verdieping, maar dat blijkt dus niet te kloppen. Getuigen van het nabijgelegen ziekenhuis Bikur Cholim hebben verklaard dat zij geloofden dat de brand een ongeluk was. De meest waarschijnlijke verklaring lijkt te zijn dat een van de aangestoken kaarsen van de kerk is omgevallen en de omgeving deed ontvlammen.

Uiteraard waren de Palestijnen er als de kippen bij om de ganse zaak weer op te blazen en zonder het onderzoek af te wachten de Joodse kolonisten van alle onheil in de wereld te beschuldigen. Hamas legde diezelfde dag nog een verklaring af waarin zij “de extremistische Joodse kolonisten beschuldigden van de aanslag op de kerk”, gevolgd door eenzelfde verklaring van de andere terreurformatie Islamitische Jihad.

Nabil Abu-Rudeinah, de woordvoerder van Mahmoud Abbas de leider van de Palestijnse Autoriteit, beschuldigde Israël van de vermeende brandstichting. “De herhaalde aanvallen van kolonisten tegen islamitische en christelijke heilige plaatsen duiden op de barbaarsheid en terroristisch gedrag,” zei hij.

Riyyad Al-Maliki, een belangrijke ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit, verwees zaterdag in een bijeenkomst met het Canadese parlementslid Bob Rae naar de brand in de kerk en stelde dat de Joden die zich verzetten tegen de vredesgesprekken tussen Israël en de PA achter de brand zaten in de kerk en soortgelijke brandstichtingen hadden gedaan in twee moskeeën in Judea en Samaria. Tot nu toe is er geen enkel bewijs geleverd dat de Joden achter de moskeebranden zaten.