Anti-Israëlklacht bij Belgisch gerecht maakt weinig kans

De Belgische activisten Deknopper, Neefs, el Mouarabiti en Isnasni die op 31 mei van dit jaar aan boord waren van de ‘zogenaamde’ humanitaire vloot naar Gaza hebben een klacht ingediend bij het federale parket tegen Israël.

“Eigenlijk wilden we deze procedure richten tegen premier Benjamin Netanyahoe en minister van Buitenlandse Zaken Lieberman maar vanwege hun onschendbaarheid viseren we beter defensieminister Ehud Barak en de betrokken militairen generaal Gabi Ashkenazi en Eleizer Marom, de marinecommandant”, klonk het gisteren bij de beide advocaten van de groep tijdens een persconferentie in de Brusselse vestiging van NGO Intal.

De klacht is een “verzoek tot onderzoek naar oorlogsmisdaden”  omdat de activisten naar eigen zeggen de Israëlische onderzoeken, ook die  met internationale waarnemers niet vertrouwen.

In antwoord op een vraag van Joods Actueel gaven de advocaten grif toe dat de gerechtelijke stappen die ze ondernemen weinig kans van slagen hebben. “We kunnen er niet om heen dat sinds de wetswijziging van de genocidewet het natuurlijk heel erg moeilijk wordt en wij hebben er geen controle over wie gaat oordelen over de bevoegdheid en de onafhankelijkheid van de Israëlische rechtbanken”.

Even later luidt het “hoe meer mensen er reageren tegen Israël hoe meer het land in de hoek zal gedreven worden. Onze actie is echter een duidelijk statement waarmee we aangeven dat we de Palestijnse bevolking willen steunen”, aldus advocaten Joke Callewaert en Julie Tieleman.

Advertentie

Volgens Callewaert werden de activisten door Israël slecht behandeld wat ondermeer zou blijken uit het feit dat ze “letterlijk gedeporteerd werden naar Turkije.  (nvdr daarmee werden ze terug naar hun vertrekpunt gebracht waar twee van de activisten ook nog een week extra verbleven alvorens naar België terug te keren…)

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2010/11/ai.mp3]

Deknopper kondigde aan het einde van de persconferentie een nieuwe Gazavloot aan waar opnieuw Belgische activisten zouden meevaren. Ook dit keer is de terreurorganisatie IHH  betrokken bij de voorbereiding en de uitvoering van deze flotilla, “maar dat  is slechts één van de organisaties” aldus DeKnopper. IHH, werd ondertussen in Duitsland als terroristische organisatie buiten de wet gesteld. Deze nieuwe provocatie is voorzien voor mei volgend jaar.