De Morgen speelt vuil spel met uitspraken Michael Freilich

Verschillende Vlaamse kranten berichten vandaag over de uitspraken van Frits Bolkestein, die Joden in Nederland aanraadde het land te verlaten, omdat antisemitisme vanuit moslimhoek zo groot is geworden.

De Morgen brengt dit met de titel:
Frits Bolkestein en Michael Freilich van ‘Joods Actueel’ waarschuwen voor groeiend antisemitisme: ‘Orthodoxe Joden moeten emigreren’
In de introductie van het artikel staat er: ” Joden kunnen hun kinderen volgens hem [Bolkenstein] beter aanraden om naar Amerika of Israël te emigreren. Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, treedt hem bij.”

De toon is gezet. Maar wat lees je in de tekst zelf? Net het tegenovergestelde:
“In België krijgt de ex-eurocommissaris genuanceerde bijval. “Bolkestein heeft gelijk als hij zegt dat er meer haat en discriminatie bestaat tegenover Joden”, meent Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel. “Hij gaat uiteraard veel te ver met zijn uitspraak, maar het is wel goed dat hij er de aandacht op vestigt. Hij is een gerespecteerd man en als iemand met zo’n reputatie zo’n uitspraak doet, dan moet dat au sérieux genomen worden.”

M.a.w. onze hoofdredacteur zegt duidelijk dat joden niet moeten emigreren maar dat er wel een toenemende anti-Joodse trend is, hij wordt hierin bijgetreden door Eli Ringer van het Joods Forum: “Er is een gevoel van onbehagen ontstaan”, zegt Ringer. “Er is meer latent antisemitisme dan 25 jaar geleden, dat staat vast. En in bepaalde buurten, zowel in Antwerpen als in Brussel, worden mensen met uiterlijk Joodse kenmerken regelmatig lastiggevallen. Dat er hier of in Nederland geen toekomst zou zijn voor orthodoxe Joden, is onzin, maar we maken ons wel zorgen.”

Advertentie

Maar de bedoeling van de krant is duidelijk, om een wig te slaan tussen de uitspraken van onze hoofdredacteur en andere stemmen. Even later wordt de aanval ingezet.
“Simone Susskind van het Joods Lekencentrum in Brussel spreekt Freilich tegen en noemt Bolkesteins uitspraak absurd en schandalig… Dat de uitspraak van Bolkestein te ver gaat, daar zijn ook Fred Erdman, oud-voorzitter van sp.a en zelf Jood, en Eli Ringer, erevoorzitter van het Forum der Joodse Organisaties het mee eens…”

Is dat niet net hetzelfde als de reactie van onze hoofdredacteur die stelde: “Hij gaat uiteraard veel te ver met zijn uitspraak…”.


De andere Vlaamse kranten, aan wie onze hoofdredacteur eenzelfde reactie gaf, brengen het bericht wel correct:

In het Nieuwsblad staat:
“Ook bij ons kan Bolkestein op weinig begrip rekenen. ‘Frits Bolkestein is een zeer gerespecteerd oud-eurocommissaris’, zegt Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel. ‘Ik begrijp niet wat hem bezielt om dit te zeggen. De joden het land doen verlaten, waar heeft hij het over? De oorzaak van dat probleem moet aangepakt worden, diegenen die oproepen tot haat jegens joden moet een halt worden toegeroepen. Als mensen in een vrij Europees land niet meer veilig over de straat kunnen lopen, is er een probleem. En dat probleem ligt niet bij de joden, maar bij de extremistische taal die ten aanzien van joden wordt gebruikt.”

en in Het Laatste Nieuws lezen we:
“Uit een onderzoek van CIDI, een joodse organisatie, blijkt dat er vorig jaar in Nederland 55% meer antisemitische incidenten waren dan een jaar voordien.In België loopt het zo’n vaart niet, weet Michael Freilich, hoofdredacteur van ‘Joods Actueel’. “Joden zijn het gewoon om onder een dreiging te leven”, zegt Freilich. “Het is latent aanwezig. Aangenaam is dat natuurlijk niet… Maar vertrekken? Daar denken de meeste joden niet aan. Wij zijn Belgen, geen Israëli.”