Filip Dewinter van het Vlaams Belang bezoekt Israël

Dewinter wordt in de Knesset ontvangen door Nissm Ze'ev van de Shaspartij
Een bezoek aan Sderot
Een bezoek aan Sderot
Grensgebied van Gaza

Vlaams Belang kopstuk Filip Dewinter bezoekt deze week voor het eerst Israël. Hij werd uitgenodigd op een congres over de fundamentalistische islam, en dat samen met andere extreemrechtse Europese politici.

Tijdens zijn verblijf bezocht de politicus ook het Holocaustmuseum Yad Vashem en het Israëlische parlement, de Knesset. Op het programma stond verder een bezoek aan de Israëlische stad Sderot. Deze stad, aan de grens met Gaza, kreeg in de loop der jaren duizenden raketten te verduren.

Een begeleiding in het grensgebeid met Gaza door de Israëlische troepen maakte duidelijk met welke problemen de Israëlische veiligheidsdiensten te kampen hebben. Eerder bezocht de delegatie de stad Ariel op de Westelijke Jordaanoever.

De Israëlische ambassade in ons land haastte zich om te vermelden dat het bezoek van Dewinter kaderde in een privé uitnodiging van een Israëlisch parlementslid en dat de VB kopman niet officieel zou worden ontvangen door de voorzitter van de Knesset. Maar in een bericht zei het Vlaams Belang dan weer dat Dewinter in de Knesset wel degelijk door de parlementsvoorzitter was verwelkomd.

Enige navraag leert Joods Actueel dat het niet om een officieel bezoek ging en dat de dienstdoende parlementsvoorzitter de bezoekers – zoals hij met alle bezoekers doet – vriendelijk had ontvangen. Ironie in deze is dat de dienstdoende parlementsvoorzitter op dat ogenblik niemand minder dan Ahmed Tibi was, een Israëlische Arabier die alles wat met rechts en extreem-rechts te maken heeft rauw lust. Waarschijnlijk was hij niet op de hoogte wie deze ‘hoge Europese gasten’ wel waren.

Toespraak
Tijdens een toespraak zei Dewinter dat Europa nauwer moet samenwerken met Israël in de strijd tegen de islamterreur en het islamfundamentalisme. Vorige week was Geert Wilders in Israël, het lijkt er op dat Dewinter veel van de uitspraken van de populaire Nederlandse politicus overneemt.

Advertentie

En hoe zit het nu met de toespraak van Dewinter  in de Knesset? Het Israëlische parlement is een enorm gebouw en in één van de honderden zijkantoren hadden de uitnodigende parlementsleden een zaal voorzien. Technisch gezien heeft Dewinter dus een toespraak gehouden in de Knesset maar niet voor de Knesset.

Dewinter stak tijdens zijn bezoek ook de chanoeka kandelaar aan met Ayoob Kara, de vice-minister van ontwikkeling. Kara is van Druzische afkomst en is lid van de Likoed partij. De kandelaar was gemaakt uit raketten afgevuurd vanuit Gaza.

De Israëlische pers volgt het bezoek van de Europese parlementsleden ook op, lees hier. In Oostenrijk is er ook controverse rond het bezoek van Heinz-Christian Strache van het FPÖ aan Israël. Strache zou volgens verschillende stemmen in Oostenrijk wel eens de volgende premier worden van het land.

Reactie Hans Knoop,
woordvoerder van het Forum Der Joodse Organisaties inzake het Midden-Oosten
“Dewinter heeft natuurlijk het recht om Israël te bezoeken, hij heeft nooit anti-Israëlische opmerkingen gemaakt, integendeel. Maar de zaken liggen anders als hij ook door de Israëlische overheid zou ontvangen worden want zijn partij deugt natuurlijk van geen kant. En dan heb ik het niet over Dewinter zelf maar over zijn aanhang.

Met Dewinter in gesprek gaan zou de Israëlische overheid trouwens in verlegenheid brengen omdat Dewinter tegen de Belgische staat gekant is en Israël diplomatieke betrekkingen met België als federale staat onderhoudt.

Toch is het bezoek van Dewinter niet vergelijkbaar met het bezoek van Hezbollahleden een jaar geleden in de Belgische senaat want dat is het ontvangen van een terroristische organisatie en wat je ook van het Vlaams Belang mag vinden en hoe verwerpelijk de uitspraken van sommige VB’ers ook zijn, het is toch een partij die zich houdt aan de rechtsstaat.”