RTBF reportage “200 Joodse families verlaten dit jaar het land”

Een RTBF-reportage op het avondnieuws van 13 december staat stil bij de emigratie van Joodse gezinnen uit ons land.

Volgens het nieuws zouden dit jaar 200 gezinnen van Joods komaf het land verlaten. De twee families die de reportagemakers kunnen spreken zeggen dat ze dit doen vanwege stijgend antisemitisme. Of dit ook de reden is waarom de andere families ons land verlaten, is niet duidelijk, preciseert de journalist. Het Centrum Gelijke Kansen komt in de reportage ook aan bod en bevestigd de stijgende trend van anti-Joodse incidenten de voorbije jaren.

Waar het cijfer van 200 families vandaan komt wordt niet bijverteld, het is ook voor het eerst dat wij dit cijfer horen bij Joods Actueel.

Wat Antwerpen betreft berichtten verschillende media al eerder over de demografische shift in de Joodse gemeenschap waarbij modern-orthodoxe Joden het land verlaten terwijl de ultra-orthodoxe gemeenschap blijft groeien. De reden voor het vertrek van deze modern-orthodoxe Joden zijn verscheiden. Vooral de economische situatie en de carrièremogelijkheden in het buitenland spelen daar een grote rol in.