Persbericht en fotoreportage ‘Hulde aan Belgische Redders WOII’

Persbericht van het FJO:

Op initiatief van het FORUM der Joodse Organisaties vond afgelopen zondag 12/12/2010 in De Singel in Antwerpen een Hulde plaats aan de Belgische Redders van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze ingetogen en emotievolle dag uitte de joodse gemeenschap van België haar eeuwige dankbaarheid aan allen die tijdens de nazi bezetting niet hebben getwijfeld hun hart en hun huis te openen om hun joodse medeburgers te redden op gevaar van hun eigen leven.

Tijdens deze nationale ceremonie wilde het FORUM onderlijnen dat in België niet enkel overheden en burgers waren die in bepaalde gevallen hun morele verantwoordelijkheid niet opnamen, anderen die actief collaboreerden met de bezetter, maar er vooral in het hele land redders waren die ons niet in de steek hebben gelaten in momenten van grote nood.

Wij leven vandaag in een tijd waar ethische maatstaven vervagen, een situatie die de joodse gemeenschap zeer verontrust. Daarom herinnert het FORUM eraan dat zij zich zal verzetten tegen elke vorm van racisme, antisemitisme en onverdraagzaamheid.

Advertentie

Deze bijzondere hulde van 12 december is ook bedoeld als een signaal voor de leiders van ons land. De aanwezigheid van Mevrouw de Minister Annemie Turtelboom, die tevens het woord nam uit naam van de Federale Regering, bewijst het belang dat de Belgische Staat hecht aan deze ceremonie. Met de herinnering aan onze redders, wenst het FORUM dat België sterk in zijn schoenen staat en één is in zijn diversiteit.
FORUM der Joodse Organisaties

Marc Van Roosbroeck, voorzitter van de vzw ‘De werkgroep 10 december 2008’ deelt mee dat een fotoreportage over de ‘Hulde aan de Belgische redders tijdens WOII’ via deze link kan worden bezocht. De foto’s zijn genomen door Dirk Opdebeeck, die tevens lid is van de vzw.

Album weergeven
Diavoorstelling afspelen