Grote belangstelling voor lezing over ‘Al Dura-fraude’ aan de ULB

De Franse media-analyst Philippe Karsenty kon woensdagavond 8 december  rekenen op grote belangstelling voor zijn lezing over de mediazaak rond Mohammed al Dura. Kartensy was uitgenodigd door de Vereniging van Joodse Studenten van België (UEJB) die de avond organiseerden en daarvoor een grote aula van de ULB ter beschikking kregen.

Kartensy  kwam in het nieuws in 2004 met zijn volgehouden actie om aan te tonen dat het doodschieten van de jonge Mohammed al Dura op 30 december 2000 in werkelijkheid de zoveelste propagandastunt was vanwege een Palestijnse cameraman en dat het jongetje helemaal niet werd doodgeschoten door het Israëlische leger.

Met zijn acties haalde de  media-analyst zich de woede op de hals van de officiële Franse TV-zender die de man voor smaad aanklaagde . Maar sinds de rechtbank Kartensy  vrijpleitte omdat het gerecht genoeg informatie had gezien die zijn stelling bevestigde wordt de media analyst in heel de wereld uitgenodigd om deze mediamanipulatie uit te leggen op basis van een factuele analyse.

Kartensy  is een briljante causeur die glashelder alle feiten op een rij weet te plaatsen en dat werd door het Brusselse publiek  bijzonder gesmaakt. Een jonge moslimstudent die de lezing bijwoonde zei zich nog goed te herinneren hoe hij destijds weende voor de wrede dood van de kleine Mohammed al Dura en liet weten geschandaliseerd te zijn door de  sluwe beeldmanipulatie s en de verdraaide verslaggeving over de gebeurtenissen. “Wat kunnen we in hemelsnaam doen om dit soort grove leugens tegen te gaan” vroeg de verbouwereerde jongeman zich en plein public af.

Grote afwezigen op deze lezing waren evenwel de uitgenodigde Belgische perslui. Niettegenstaande in 2008 meer dan dertig  journalisten van de RTBF een petitie tegen Karsenty ondertekenden stuurden ze nu hun kat. Ook de VRT-nieuwsredactie, die nochtans de hoax, ook na de ontmaskering, nog  in leven hield door haar decenniumverslaggeving af te sluiten met een beeld van het Palestijnse jongetje,  blonk uit door haar afwezigheid.

Advertentie

screenshot Terzake milleniumeditie december 2010