Een virtueel bezoek aan Chabad Antwerpen

Chabad-Lubavitch is een van de grote chassidische bewegingen. De namen Chabad en Lubavitch worden afwisselend gebruikt: soms één van de twee, soms beiden. Het hoofdkwartier van de beweging is gevestigd in de wijk Crown Heights, in Brooklyn (New York), waar circa 15.000 volgelingen wonen. In Israël heeft de beweging een eigen dorp, Kfar Chabad, dicht bij de luchthaven Ben-Gurion nabij Tel Aviv.

De zevende en laatste Lubavitcher Rebbe, de legendarische rabbijn Menachem Mendel Schneerson, is in 1994 overleden. De rebbe besloot zijn volgelingen over de hele wereld te sturen om nieuwe religieusjoodse gemeenschappen te stichten en alzo seculiere joden te motiveren de religieuze geboden te volgen. De rebbe had geen zonen, en volgens de Lubavitcher filosofie zou de zevende rebbe de laatste zijn voor de Messias zou komen. In afwachting daarvan werken wereldwijd vierduizend Lubavitcher chassidim om deze opdracht tot een goed einde te brengen.

Ook in Nederland en België is Chabad actief. In België zijn er vier centra: in Antwerpen, Edegem en twee in Brussel waarvan eentje voor studenten. Een kijkje op de Antwerpse website geeft een idee van de enorme bedrijvigheid van de beweging. Een bezoek kan voor onze niet-Joodse lezers ook interessant zijn. De reden is eenvoudig. Daar de Chabad-beweging zich tot de seculiere Joden richt, is de informatie over het Jodendom zo gepresenteerd dat ze ook voor niet-Joden zeer toegankelijk is. Bovendien kan je online aan een rabbijn een vraag stellen in hun Ask the Rabbi-rubriek mocht je na het lezen van de uitgebreide website nog een onbeantwoorde vraag hebben.

De drietalige Antwerpse website (Engels, Nederlands en Frans) bevat een grote hoeveelheid praktische informatie, werkelijk indrukwekkend. Aan alles is gedacht: gaande van de tijden waarop de sabbatskaarsen in Antwerpen moeten ontstoken worden, gebedstijden, de kalender van de Joodse feesten, een conversie van gewone kalender naar Joodse kalender, een overzicht van synagogen, scholen, restaurants, alle voedingszaken met telefoonnummer, hotels, caterings enz. Bij een bezoek aan de site kon ik mijn geboortedatum ingeven, ik moest er wel bij vertellen of ik in de ochtend geboren was, in de namiddag of ‘s avonds en weet ik nu wanneer het mijn joodse geboortedag is: op 21 Av, 5711.

Advertentie

Dat is aldus de website, de dag van het overlijden van rabbijn Chaim Brisker in 1918. Enig opzoekwerk leerde me dat Brisker een vernieuwend concept introduceerde voor het bestuderen van de talmoed en dat hij daarvoor grote bijval genoot maar naar de bekende Joodse traditie ook de nodige opponenten heeft. Verder leer ik dat mijn verjaardag dit jaar op 1 augustus valt en dat mijn geboortedatum verbonden is met een aantal hoofdstukken uit Deuteronium. Om mijn verjaardag zeker niet te vergeten krijg ik op de Chabad-website ook nog een verjaardagscertificaat. Leuk.

Chabad geeft verder informatie over de diensten die zij aan de gemeenschap aanbiedt en ook dat vind je terug op hun website: ze runnen een bibliotheek in Antwerpen, bieden talloze audio-lessen aan die je via de mediaspeler van je browser kan beluisteren. Maar dat kan volgens de aankondiging op de website ook via een gesofisticeerde computerbesturing per telefoon op het nummer 03-218-6464. Ik heb het uitgeprobeerd en inderdaad je kan daar een volledig menu aan lessen aansturen via je telefoon. En de aankondiging van Chabad is absoluut niet overdreven, het is inderdaad gesofisticeerd. Chabad biedt ook een soort Joodse teleonthaaldienst waar mensen anoniem met persoonlijke problemen terecht kunnen. Er is hun Mezuzot and Tefillin Service enz.

De website heeft een kinderpagina, er zijn aparte pagina’s voor dames, waar het bakken van challa (gevlochten brood voor de sabbat) tot een kunst verheven wordt, fotogalerijen en nog zoveel meer wat een herhaald bezoek aan www.chabadantwerp.org telkens tot een aparte internetbelevenis maakt.

Guido Joris