Belgische regering: blokkade van gaza niet illegaal

Overvolle winkels in Gaza ondanks de 'blokkade'

In antwoord op een mondelinge vraag van federaal volksvertegenwoordiger Tanguy Veys (Vlaams Belang), stelde Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) dat de Belgische regering “geen internationaal gerechtshof” is als het aankomt op de legaliteit van de Israëlische blokkade van Gaza.

Veys stelde een vraag in de Commissie voor Buitenlandse Betrekkingen op woensdag 22 december. Hij wilde weten of de blokkade van Gaza “illegaal” was in de ogen van de Belgische staat, en indien ja, op welke gerechtelijke instanties dit besluit gebaseerd zou zijn.

Volgens Veys heeft Minister Vanackere er bewust voor gekozen om de blokkade van Gaza door Israël niet als “illegaal” te bestempelen, aangezien Vanackere maar al te goed beseft dat de Belgische regering hiermee zwaar haar boekje te buiten zou gaan. De minister noemde de blokkade wel “politiek onaanvaardbaar en contraproductief”.

Op de vraag van Veys of het niet de taak was van elk land, gelet op een conflictsituatie, om de veiligheid van zijn burgers te garanderen, al dan niet via een blokkade, moest de minister een antwoord verschuldigd blijven.

Advertentie

Verschillende politici noemen de blokkade van Gaza wel illegaal, maar doen dat dus voor eigen rekening. Voorbeelden zijn Dirk Van der Maelen en Jan Roegiers (sp.a), Wouter De Vriendt (Groen!) en Frieda Brepoels (N-VA).

Hamas, die de Gazastrook controleert staat op de Europese en Amerikaanse lijst van terroristische organisaties en ijvert openlijk voor de destructie van Israël.

Ondertussen is ook duidelijk dat de Gazanen niet omkomen van de honger, integendeel, de winkels lopen over van het voedsel. Onlangs nog versoepelde Israël de blokkade en wordt ook export toegelaten uit Gaza. Welk ander land zou export toelaten uit een entiteit die uit is op zijn vernietiging?