Joods Actueel: vierde verjaardag

Januari 2007, Joods Actueel wordt gelanceerd. V.r.n.l. Algemeen directeur Terry Davids, ere-voorzitter Louis Davids, hoofdredacteur Michael Freilich

Namens onze hele redactie de allerbeste wensen voor 2011. Als Joods magazine is het natuurlijk erg prettig om onze lezers twee keer per jaar deze wensen te kunnen overmaken. Een nieuw jaar betekent ook een nieuwe verjaardag voor Joods Actueel. Wij blazen deze maand vier kaarsjes uit als magazine, na onze transformatie van Belgisch Israëlitisch Weekblad naar Joods Actueel.

Als hoofdredacteur stelde ik me achtenveertig maanden geleden tot doel om de nieuwsfeiten op een genuanceerde manier in beeld te brengen en erover te waken dat daarbij verschillende stemmen aan bod zouden komen. Daarbij wou ik de redactionele lijn dicht bij het centrum houden, ver van alle extreme standpunten. Vooral in het Midden-Oostendebat is dat belangrijk omdat de middenweg nu eenmaal de beste weg is en omdat wij zo op de grootst mogelijke bijval kunnen rekenen in Vlaanderen. Een strategisch niet onbelangrijk punt.

Maar hoe weet je als hoofdredacteur of je in deze missie al dan niet geslaagd bent. Je ‘zit’ er namelijk middenin, hetgeen objectief oordelen onmogelijk maakt. Wel, de afgelopen maand kreeg ik een antwoord op mijn vraag. De linkse website Indymedia heeft onze redactieleden in het verleden al verschillende keren uitgemaakt voor extremisten die een ‘immorele politiek’ in het Midden-Oosten verdedigen. Maar nu wordt de afkeuring ook gedeeld door de rechtse website Brabosh, die onze kritiek op het Israëlisch beleid niet pikt. Wij zouden net geen verraders zijn en het scheelt niet veel of we brengen de veiligheid van de Joodse staat in het gedrang. Daar heb ik mijn antwoord dus: als we zowel door extreemrechts als door extreemlinks bekritiseerd worden, dan wéét ik gewoon dat we goed zitten!

Ik heb steeds gesteld dat Joods Actueel onvoorwaardelijk achter Israël staat, wat niet betekent dat wij achter elke politieke beslissing staan – maar wel achter Israël als onafhankelijke, democratische én Joodse staat. Een staat waar de rechten van alle inwoners worden gerespecteerd en waar een samenlevingsmodel heerst dat gebaseerd is op morele waarden. Een samenleving die er het beste van maakt in extreem moeilijke omstandigheden. Maar wanneer een conflict losbarst en de Joodse staat fysiek wordt aangevallen op zijn grondgebied en moreel wordt aangevallen in het Westen, dan springen wij steeds in de bres. Denkt u maar aan de Gaza-oorlog of de episode met de flottielje, toen Joods Actueel op de barricaden stond om de Israëlische positie te belichten en de Joodse staat te verdedigen op radio, tv en het internet.

Dat neemt niet weg dat wij als pers ook een taak te vervullen hebben door kritische vragen te stellen, of door de standpunten van de oppositie of – in het huidige geval – ook dissidente stemmen binnen de Israëlische regering te laten weerklinken. De pers wordt niet voor niets ‘de vierde macht’ genoemd. Door opiniestukken, kritische essays, praktische voorstellen en wat dies meer zij te formuleren, is het net de bedoeling om bij te dragen aan een oplossing. Constructieve kritiek heet dat en wie de pers om die reden de mond wil snoeren, heeft geen enkel benul van wat ware democratie betekent.

Advertentie

Meer dan vijftig jaar lang heeft mijn grootvader, Louis Davids, het adagium gehuldigd : ’De krant die iedereen gelukkig maakt moet nog worden uitgevonden.’ Wijze woorden van een wijs man en een belangrijke les voor mij en de rest van het team. Volg je geweten, volg je hart en laat de criticasters maar zeuren, de stille lezers zullen je steeds volgen en blijven bijstaan. Dank daarom ook aan al onze lezers die ons nu al vier jaar lang steunen en dank ook aan alle medewerkers en vrijwilligers die meehelpen dit blad te maken tot wat het is. Op naar een volgend jaar en alvast veel leesgenot!

Michael Freilich
Hoofdredacteur