Beth Linda, seminariecentrum voor Joodse vrouwen in Antwerpen

De Joodse organisatie Beth Linda vierde onlangs zijn eerste verjaardag. Tijd voor Joods Actueel om de activiteiten van dit verrijkend initiatief in de schijnwerpers zetten.

Vorig jaar tijdens de zomermaanden, kort nadat mevrouw Linda Pruwer-Brachfeld z”l was overleden,  besloten enkele vrouwen om ter nagedachtenis van hun dierbare en gewaardeerde vriendin, Beth Linda, het huis van Linda, op te richten. Het initiatief diende de persoonlijkheid van Linda Pruwer te weerspiegelen. Zij streefde er zelf steeds naar om bij te leren en spiritueel te groeien, ze deelde haar passie ook met anderen door regelmatig sjioerim (joodse lessen) voor vrouwen te organiseren.

Zo ontstond het idee voor Beth Linda, een centrum van Joods leren voor Joodse vrouwen. Met hulp van de familie, die een lokaal ter beschikking stelde, kon het idee op korte termijn worden gerealiseerd. Een comité van enthousiaste medewerkers, onder leiding van mevrouw Leah Hirsch, zette zich aan het werk om een leerrijk, gevarieerd en tevens boeiend programma samen te stellen.

Op 7 september 2009 werd het centrum ingewijd. Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, werden lessen in verschillende talen georganiseerd, dus naast het Nederlands ook in het Hebreeuws, Engels, Frans en in het Jiddisch. Dit liet de organisatie ook toe om vermaarde sprekers uit Israël, Frankrijk, Engeland en de V.S. uit te nodigen.

Thans zijn er drie activiteiten per week. Hieronder enkele voorbeelden uit het gevarieerd programma dat Beth Linda gedurende het afgelopen jaar aanbood:

 • Parasjat Hasjavoe’a, commentaar op de wekelijkse Thoralezing
 • Le bonheur du couple
 • Positive Thinking
 • Halacha, Joodse wetgeving
 • Sparks of Glory
  Onder leiding van mevrouw Sylvie Gutwirth en mevrouw Judith Schachter kreeg men de kans om elke maand naar het ontroerende verhaal van een overlevende van de Holocaust te luisteren. De getuigenissen uit mond van deze laatste, steeds zeldzamer wordende overlevenden zijn van onschatbare waarde
 • Joga, the Jewish way
 • Een voor iedereen toegankelijke, heel interessante reis naar Bergen-Belsen begeleid door historicus mijnheer Chaim Shalem
 • Een dagtocht naar Brussel met bezoek aan de Grote Synagoge met uitleg van opperrabbijn Guigi gevolgd door een workshop in Knokke
 • Simchat Bet Hasjo’eva, Chanoeka, Poerim, Lag Baomer… Al deze gelegenheden werden gevierd met gezang, barbecue, quiz of gardenparty…
 • …en geheel nieuw in Antwerpen: chevroeta voor dames!
Advertentie

Uiteraard worden in Beth Linda de deelnemers verwend met regelmatige koffiepauzes, waarbij allerlei lekkernijen klaar staan om verorberd te worden.

Na de zomervakantie hervatte Beth Linda haar activiteiten in een nieuwe locatie aan de Mechelsesteenweg 239. Binnenkort gaan er onder leiding van Yael Amiel ook lessen van start voor meisjes tussen 16 en 18 jaar,

Beth Linda vraagt slechts een kleine bijdrage. Men kan kiezen tussen het betalen van het lesgeld voor één activiteit ofwel een abonnement voor zes lessen. Ter gelegenheid van de eerste verjaardag van Beth Linda is het abonnement zelfs aan halve prijs verkrijgbaar.

“Wie nog nooit eerder de activiteiten van dit centrum heeft bijgewoond, kan daar dus binnenkort mee beginnen. Want ook dit jaar zal er weer een uitgebreid progamma zijn waar iedere Joodse vrouw aan kan deelnemen”, aldus organisatrice Leah Hirsch.

“Alle dames zijn van harte welkom. Jong en oud, beginneling of gevorderde, ze kunnen allemaal waardevolle kennis opdoen en genieten van het gezelschap. Kom dus zeker eens kennismaken”,

Om het lesprogramma te ontvangen of voor andere inlichtingen, kunt u een e-mail sturen naar bethlinda7@gmail.com of een SMS sturen naar Nina op het nummer 0485.660.661.