Echtgenote van Israëlische president Peres overleden

De vrouw van de Israëlische president Shimon Peres is vandaag overleden op 88-jarige leeftijd. Sonia Peres-Gelman werd geboren in Polen en verhuisde met haar familie naar het toenmalige Britse mandaatgebied Palestina op vierjarige leeftijd.

Ze deed militaire dienst in het Britse leger voor ze trouwde met de huidige president in 1945. Het koppel, dat drie kinderen kreeg, waren mede-oprichters van de Alumotkiboetz in het noorden van Israël.

Sonia Peres stond erom bekend dat ze haar privéleven afschermde van de buitenwereld en ze woonde zelden publieke gebeurtenissen bij waar haar echtgenoot aan deelnam. Dat was ook de reden waarom ze thuis bleef wonen in de familiewoning in Tel Aviv en niet haar intrek in de presidentiële residentie in Beit Hanassi nam.

Dat kon haar echter niet beletten om zich zeer actief in te zetten voor allerlei goede doelen, ze was ondermeer betrokken bij hulpacties aan oorlogsweduwen en hun kinderen en ze was jarenlang actief als vrijwilligster voor Micha, de vereniging van dove kinderen in Israël. Sonia Peres stond bekend als enigzins afstandelijk maar ook als gastvrij en als iemand die gasten op hun gemak kon stellen. Een artikel uit de Jewish Chronicle beschreef eerder ook de opvallende goede smaak waarmee ze de residentie van haar man wist in te richten toen die nog premier was.

Advertentie

Het koppel heeft acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. President Peres heeft zijn residentie in Jeruzalem verlaten en is vertrokken naar de gezinswoning in Tel Aviv.