Joodse journalist uit ons land opgepakt in Egypte – en vrijgelaten

Update: De journalist in kwestie werd donderdag vrijgelaten en wil nu het land verlaten.

De Joodse journalist Maurice Sarfatti, die onder de naam Serge Dumont voor verschillende Franstalige kranten werkt als Midden-Oostenspecialist is woensdag in Cairo opgepakt. Hij werkt in ons land voor de krant Le Soir. De redactie van het blad bevestigde zijn arrestatie.

Joods Actueel vernam uit welingelichte bron dat de journalist in een bende stenengooiende betogers is terechtgekomen toen hij een reportage aan het maken was in het centrum van Cairo.

Volgens Jurek Kuczkiewicz, de chef informatie van Le Soir, werd de Brusselse mediaman meegenomen in de buurt van een legerpost en door militairen beschuldigd van spionage. Hij zou daarbij klappen in het gezicht gekregen hebben met de mededeling dat hij door de geheime diensten zou worden ondervraagd in verband met sipionage-activiteiten.

Advertentie

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) heeft in een reactie laten weten dat hij de onmiddellijke invrijheidstelling van Maurice Sarfatti aan de Egyptische autoriteiten had gevraagd. Bart Ouvry, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken zei tegen Joods Actueel dat Sarfatti gewond is maar dat zijn exacte toestand niet geweten is. Hij zou wel nog een tijdje in het bezit geweest zijn van zijn GSM waardoor hij aan het thuisfront het bericht van zijn arrestatie en mishandeling kon overmaken. “De Belgische ambassadeur in Egypte blijft de zaak op de voet opvolgen” aldus Ouvry.

Ook Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordigster van het buitenlands beleid van de Europese Unie zei in een reactie zeer verontrust te zijn over de vrijheidsberoving van journalisten in Egypte en vroeg de vrijlating van Sarfatti.

Vraag is of de Joodse afkomst van de man een rol zal spelen. Sarfatti staat wel bekend als een zeer fel criticus van de Israëlische staat, of dat in zijn voordeel zal spelen is onduidelijk.