Blind Joods meisje (16) in Belgische finale Eurosong

foto © Peter Dejongh

Veertien kandidaten zijn weerhouden voor de Belgische finale van het Eurovie songfestival 2011. Onder hen de 16-jarige Joodse Sarina Cohn. Sarina werd geboren met slechtziendheid maar verloor beetje bij beetje bijna helemaal haar zicht. Elk jaar mogen afwisselend Vlaanderen en Wallonië een kandidaat afvaardigen voor het prestigieuze songfestival, dit jaar zijn de Franstaligen aan zet.

De halve finale ging door op 30 januari. Er waren zoveel deelnemende kandidaten dat de RTBF verplicht was om de selectieronde een tweede keer te organiseren. Van de honderden deelnemers bleven er dus veertien over waaronder dus ook Cohn die het nummer “Rien en apparance” bracht.

De jonge muzikante schrijft al haar liedjes zelf, zowel de tekst als de muziek, en zingt in het Frans en het Engels maar ook in het Hebreeuws. Daarbij begeleidt ze zichzelf afwisselend op piano en op gitaar. Niettegenstaande haar jonge leeftijd heeft ze al een flink repertoire uitgebouwd dat voornamelijk uit ballades bestaat. Vandaag studeert ze aan het Brusselse Ganenou Atheneum, een Joodse school in de hoofdstad.

Beluister hier het nummer: [audio:https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2011/02/sarina.mp3]

De krant Le Soir gaf afgelopen maand Sarina meteen een plaats in de lijst van persoonlijkheden van het jaar 2011. Terecht, want de jongedame steelt niet alleen de harten van het publiek maar ze is veelzijdig en naast haar populaire songrepertoire zagen we op youtube dat de jonge zangeres prachtige vertolkingen uit het klassieke barokrepertoire neerzet. Om U tegen te zeggen!

Advertentie

De Belgische finale voor het Eurosongfestival gaat door op 12 februari in het Luikse congrespaleis. Die finale begint om 20.15 uur en wordt live uitgezonden op La Une. Naast een professionele jury kunnen de RTBF-kijkers hun stem uitbrengen via televoting of via het internet en zo (voor 50%) meebepalen welke kandidaat ons land zal vertegenwoordigen op de Eurovision Song Contest 2011.

Meer info, foto’s en beelden, op de website van Eurosong 2011.