NAVO biedt hulp aan Israëli’s en Palestijnen

NAVO secretaris-generaal, Anders Fogh Rasmussen

De NAVO zou accepteren om een vredesmacht op te stellen tussen de Israëli’s en de Palestijnen als de twee partijen daarnaar zouden vragen in het kader van een reglement voor het Midden-Oostenconflict, zo heeft de secretaris-generaal van de verdragsorganisatie vorige week laten weten.

Zo’n macht zou kunnen tussenkomen als een toekomstig vredesakkoord door een van de twee kampen met de voeten getreden wordt of als ze hulp nodig hebben, voegde Anders Fogh Rasmussen toe tijdens een bijeenkomst voor veiligheid in de Israëlische stad Herzliya.

Dat betekent echter niet dat de NAVO “een rol wil spelen” in het vredesproces in het Midden-Oosten, verzekerde meneer Rasmussen.

Volgens de woordvoerder van de Israëlische eerste minister, Benjamin Netanjahoe, heeft deze laatste overleg gepleegd met meneer Rasmussen over een uitbreiding van de samenwerking tussen Israël en de NAVO. De woordvoerder heeft echter niet laten weten of Israël voorstander zou zijn van de vredesmacht waarover Rasmussen het heeft.

Van zijn kant heeft de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, al verklaard een internationale macht voor het handhaven van een vredesbestand voor bepaalde duur op het grondgebied van een toekomstige Palestijnse staat te willen accepteren.

Advertentie

Bron: AP/ Nieuwsbrief Israëlische ambassade