Neergeschoten Joods congreslid Gabrielle Giffords spreekt voor het eerst sinds januari

Gabrielle Giffords en echtgenoot Mark Kelly

Het Amerikaans congreslid Gabrielle Giffords werd op 8 januari vorige maand door het hoofd geschoten door een dolle schutter op de parking van een supermarkt in Tucson, Arizona. Zes mensen werden doodgeschoten en 13 anderen,waaronder Giffords, raakten gewonde. Nu raakte bekend dat de Democratische afgevaardigde, die  van een ernstig hersenletsel herstelt, voor het eerst terug begint te praten. 

C.J. Karamargin, haar woordvoerder, liet weten dat ze sinds vorige week “meer en meer” begint te spreken maar dat hij niet wist wat haar eerste woorden waren waarop  ook haar stafschef Pia Carusone reageerde:  “Ik denk dat Gabrielle en Mark dat liever voor elkaar willen houden”.

Kamargin vertelde wel dat Giffords bij het ontbijt “een geroosterd broodje” aan de verpleegters vroeg en “we zijn blij dat ze zelf grote inspanningen levert om te genezen, dat werpt duidelijk zijn vruchten af, maar wij wisten al langdat ze een echte doorzetter was”.

De krant The Arizona Daily, die voor haar lezers in Tucson de toestand van Giffords op de voet volgt, schrijft dat het feit ze terug kan spreken des te wonderlijk is omdat de dader haar links door het voorhoofd schoot en de kogel juist het hersengebied waar de spraak  zetelt binnendrong. Mark Kelly, de man van Giffords, postte een bericht op zijn faceboekpagina met de mededeling dat zijn vrouw nu drie keer per dag eet en dat hij verwacht dat zij zoveel vooruitgang zal boeken dat hij toch zijn afspraak met NASA  kan nakomen. Kelly is astronaut en zal nu de toestand van zijn echtgenote niet langer kritiek is aan de geplande ruimtevlucht in april deelnemen.

Het FBI en de politie van Pima Arizona hebben ondertussen hun onderzoek naar de schietpartij afgerond. Een woordvoerder van het FBI liet weten dat de zaak werd overmaakt aan de openbare aanklager. De onderzoekers ondervroegen niet enkel al de getuigen en overlevenden van de schietpartij maar ook bekenden van Jared Laugher, de tweeëntwintigjarige dader.

Advertentie

Laugner zal op 9 maart voor het eerst voor de rechter verschijnen.