USA: Ontroerend moment op Democratische Conventie


De laatste dag van de Democratische Nationale Conventie opende op een bijzondere manier. Gabrielle Giffords sprak er uit het hoofd en met vaste stem de eed van trouw aan de Amerikaanse vlag uit. Opmerkelijk, want in januari 2011 werd het Democratisch congreslid het slachtoffer van een bloedige aanslag die aan verschillende mensen het leven kostte. Zelf raakte de Joodse vrouw zwaar gewond aan het hoofd.

Met onzekere tred stapte ze zonder wandelstok maar ondersteund door haar eveneens Joodse boezemvriendin Debbie Wasserman-Schultz het podium op terwijl het talrijke publiek haar naam scandeerde. Met krachtige stem sprak ze de eed uit, terwijl ze met haar linkerarm haar verlamde rechterhand – naar oud gebruik – op het hart drukte. Slechts een enkel woord kwam er moeizaam uit.

Toen ze uiteindelijk het podium verliet, onder daverend applaus, hadden veel aanwezigen tranen in de ogen bij het zien van de moed waarmee deze vrouw de draad van haar leven terug probeert op te nemen.