Herstellend congreslid zal lancering Space Shuttle volgen naast president Obama


De Amerikaans-Joodse volksvertegenwoordiger Gabrielle Giffords (40) die op 8 januari jongstleden tijdens een politieke meeting in haar geboorteplaats Tucson werd beschoten, is ondertussen aan de beterhand. Ze zou normaal gezien morgen zelfs aanwezig zijn bij de lancering van de Space Shuttle Endeavor, die haar echtgenoot Mark E. Kelly leidt als kapitein

Giffords is het eerste Joodse congreslid dat voor de Democraten in Arizona werd verkozen. Zij verblijft thans een revalidatiecentrum in Houston. Ze kreeg toestemming van haar behandelende artsen om de lancering bij te wonen, aldus haar echtgenoot in een CBS interview op maandag. Een dolle schutter maakte tijdens zijn raid zes dodelijke slachtoffers en dertien zwaargewonden.

Giffords zal vergezeld worden door familieleden, vrienden en zorgverleners, wist de krant The New York Times te melden. Ook president Obama zal samen met zijn gezin de lancering bijwonen. Giffords zal het gebeuren volgen vanaf een afgeschermde plaats.

Giffords werd geraakt in het hoofd, een deel van haar schedel werd na de aanslag verwijderd om de druk van de zwelling te verminderen. Toch zijn de artsen er van overtuigd dat ze zich veilig per vliegtuig kan verplaatsen. Kort na de lancering van het ruimteschip keert Gillfords terug naar het revalidatiecentrum, aldus nog de New York Times.

Sinds de aanslag week haar man geen minuut van haar zijde. Nu zal ze hem een poosje moeten missen.

Advertentie

(Tekst: Geert Versyck/ Joods Actueel)

Giffords en haar echtgenoot