Stripalbum over Israëlische onafhankelijkheidsoorlog voorgesteld

In de Brusselse boekenwinkel Brüsel vond gisteren de  voorstelling plaats van Mezek, het nieuwe album van Julliard en Yann over de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog van 194. De Franstalige editie van het  album verscheen bij uitgeverij Lombard. De Nederlandstalige stripfanaten blijven nog op hun honger tot 7 september van dit jaar, dan volgt de Nederlandstalige uitgave van  de strip.

Tekenaar André Julliard (Blake and Mortimer) en scenarist Yann (Lucky Luck, Marsipulami) kwamen beiden naar Brussel afgezakt voor de signeersessie. Mezek, is de bijnaam van het  Israëlische gevechtsvliegtuig de Avia S199 Hatzerim, dat de Israëli’s in het toenmalige Tsjechoslowakije konden kopen – ondanks het wapenembargo en zeer tegen de zin van de Sovjets – om met succes de confrontatie met de spitfire van de Egyptische luchtmacht aan te gaan.  De strip situeert zich tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948, kort na de oprichting van de Joodse staat.

Yann slaagt er met zijn scenario in om het tumult rond de geboorte van de Israëlische staat in een juist perspectief te plaatsen en in een tweede verhaallijn een krachtig maar complex liefdesverhaal te ontwikkelen. Het  luchtvaartverhaal dient als kader voor een al even onverwacht als complex psychologisch drama en Julliard biedt de striplezer prachtige realistische en vooral dynamische tekeningen aan.

Speciaal voor de gelegenheid zijn er in galerij Champaka dertig originele platen te zien. Deze potloodtekeningen  tonen de buitengewone aandacht voor het detail en er werden speciaal voor deze tentoonstelling een aantal werken in groot formaat gemaakt. Die zijn te bezichtigen vanaf 29 april tot 22 mei.

Praktische info: Galerie Champaka Ernest Allard straat 27 B-1000 Brussel + 32 2 514 91 52
Maandag en dinsdag: op afspraak  Woensdag tot zaterdag: 11u-18u30 Zondag: 10u30-13u30

Advertentie

De strip Mezek is verschenen bij uitgeverij Lombard op 22 april 2011 taal: Frans Cover: hard cover – Nederlandse uitgave verschijnt op 7 september 2011
Genre: Avonturen Aantal pagina’s: 72 Collectie: Signé ISBN: 9782803628612